Latest Posts

„Žuti“ iz Boråsa

Neke noći će ljudima zauvijek ostati u sjećanju. Čovjek je zaboravno biće, te se često zaborave neke bitne stvari, ali pobjeda te eliminacija AEK-a, sigurno smo, nikada neće biti zaboravljene. Dvije noći, ona na Grbavici te ona na Olimpijskom stadionu „Spiros Louis“, zauvijek će ostati urezane u srca pravih navijača Veleža. Međutim, puno vremena za slavlje nema, jer već ovaj četvrtak našu ekipu očekuje novi izazov u Evropi, a protivnik je švedski predstavnik, IF Elfsborg. Sada ćemo, hladne (i ćelave) glave, predstaviti neke bitne informacije o protivniku koji je, za mnoge naše navijače, nepoznanica.

Nogometni fanatici u Bosni i Hercegovini su za ovaj klub čuli i prije nego je njegov put ukršten s Veležovim. Naime, Elfsborg je u 2. kolu UEFA-ine Konferencijske lige snage trebao odmjeriti sa FK Sarajevom, od kojeg su svi očekivali da lagano izbaci moldavskog predstavnika, ekipu Milsamija. Na opće iznenađenje mnogih, to se nije desilo i Elfsborg je u 2. kolu pomenutog takmičenja odigrao dvije „rekreativne“ utakmice, a o tome ćemo detaljnije malo kasnije.

IF Elfsborg osnovan je davne 1904. godine, od strane 19 mladića koji su bili stari svega 14-15 godina. Oni su klub nazvali Borås Fotbollslag, s obzirom na grad iz kojeg potiče ova ekipa. Međutim, naziv kluba je uskoro promijenjen, s obzirom da je u gradu Boråsu postojalo mnogo klubova koji su u nazivu imali ime grada. Ime kluba je promijenjeno u IF Elfsborg, ime koje klub koristi i danas. Inspiraciju za ovaj naziv osnivači su našli u Älvsborgu, kantonu u kojem se nalazi Borås te kantonu iz kojeg dolazi ovaj klub. Što se tiče uspjeha Elfsborga kroz historiju, ovaj klub ih je imao mnogo. Ligu su osvajali u 6 navrata, prvi put 1936. godine, a zadnji put 2012. godine. Kada su u pitanju evropski uspjesi ovog kluba, dva puta su osvajali UEFA-ina natjecanja. Riječ je o Intertoto kupu, čiji je osvajač Elfsbrog bio u dva navrata, i to 1980. odnosno 2008. godine.

Nakon što smo „prošli“ kroz historiju ovog kluba, reći ćemo nešto o trenutnom stanju u klubu. IF Elfsborg svoje utakmice igra na Borås Areni (kapaciteta od 16200 gledalaca), koja često među pristalicama ovog kluba zna biti nazvana „tvrđava Boråsa“, s obzirom na čvrste i tvrde utakmice koje Elfsborg pruža na svom stadionu. Također, Elfsborg ima i svoju navijačku grupu, pod nazivom Guliganerna, koja je osnovana 1991. godine. Prema portalu „Transfermarkt“, vrijednost Elfsborga je procijenjena na 14.5 miliona eura, a najskuplji pojedinac u ekipi je desni bek, Johan Larsson, čija je cijena 1.5 miliona eura. Najbolji strijelci ovog tima su Marokhy Ndione i Per Frick, koji su ove sezone postigli 7, odnosno 6 pogodaka.

Elfsborg je prošlu sezonu završio na 2. mjestu u švedskom Allsvenskanu, 9 bodova iza prvoplasiranog Malmöa te je tako izborio kvalifikacije za UEFA-inu Konferencijsku ligu. Nacionalni koeficijent Švedske je obezbijedio Elfsborgu da svoje učešće u navedenom takmičenju započne u drugom pretkolu, gdje ih je (umjesto očekivanog Sarajeva), dočekao Milsami. Šveđani su u toj utakmici bukvalno demolirali moldavsku ekipu, te su u dvomeču ostvarili nevjerovatni rezultat 9-0. Međutim, naša publika ne treba biti mnogo uplašena od takvog rezultata, s obzirom da je Milsami bio potpuni autsajder u ovoj utakmici, te u prvom meču dobio čak 3 crvena kartona te je nakon te utakmice bilo poznato da je Elfsborg u narednoj rundi kvalifikacija.

Međutim, ono što treba pomalo zabrinuti naše navijače jeste činjenica da je sezona u Švedskoj u jeku. Doduše, format lige u Švedskoj je takav da krajem maja počinje pauza koja traje nešto više od mjesec dana.  Odigrano je već 13 kola, a Elfsborg se nalazi na 3.poziciji na tabeli te su trenutno u nizu od 7 zvaničnih utakmica bez poraza . U dosadašnjem dijelu sezone, pomenuti tim je ostvario 7 pobjeda, 2 remija i 4 poraza, uz 19 postignutih i 13 primljenih golova. Zadnji meč odigrali su protiv Hackena, a rezultat je bio  1-1.

Svoj debi u evropskim natjecanjima Elfsborg je ubilježio davne 1961. godine u Intertoto kupu. Pod okriljem UEFA-e, Elfsborg je odigrao 128 utakmica, pri čemu su ubilježili 52 pobjede, 25 remija te 51 poraz. Najveći uspjeh kluba iz  Boråsa je osvajanje Intertoto kupa, te grupna faza Europa lige, koju su igrali u dva navrata, i to u sezonama 2007/08 te 2013/14. Možemo reći da je Elfsborg iskusniji od Veleža kad su evropski nastupi u pitanju. Međutim, u dvomeču protiv AEK-a smo vidjeli da na terenu ne pobjeđuje uvijek iskusnija i kvalitetnija ekipa. Nadamo se da će se Velež, nakon hladnog tuša protiv Rudara, izdići te pokoriti tvrđavu „Borås“.

Arman Kadrić