O nama

Dobrodošli na Crvenu hroniku. Dozvolite nam da se predstavimo.

Mi volimo Velež iz Mostara. I volimo da pišemo. I odlučili smo napraviti mjesto na kojemu ćemo spojiti te naše dvije velike ljubavi, Velež i pisanje. I možda će zvučiti malo neozbiljno, možda i glupo, ali mi ustvari nemamo nikakav drugi cilj osim da pišemo o Veležu. Neki od nas su profesionalci, ali u ovom ulazimo kao potpuni amateri i po principima koji važe za svaki drugi fanzin – pa i onaj sada legendarni Rođeni koji je između 2003. i 2004. nastajao u mojoj i drugim sobama širom Evrope i Mostara i koji je bio prvi i u svoje vrijeme jedini pravi navijački fanzin. Ovo je dakle amaterska, neprofitna, samizdata publikacija sačinjena i distribuirana po DIY, odnosno Uradi sam principu.

Vjerujemo da je Velež danas dovoljno velika institucija da treba i mora da ima publikaciju koja će biti potpuno nezavisna od samog kluba, od svih udruženja ili klubova navijača i kroz koju će autori – za koje je jedini uslov da su iskreni Veležovci – pisati i govoriti o svim pozitivnim i negativnim aspektima našeg kluba. Jer bez kritike nema ni napretka.

Nije ovo nikakav poslovni projekt; ovo je, kako reče neko važan, projekt iz strasti, improvizacija za koju nismo ni sami sigurni ni kako bi ustvari trebala izgledati ni kakvu će tačno strukturu imati. Zbog toga vam ne možemo obećati ni ispričati kakav ćemo tačno sadržaj nuditi niti znamo koliko ćemo ga često ili rijetko objavljivati. Priče, tekstovi, izvještaji, fotografije, ilustracije ili bilo šta što ima veze s našim klubom je dobrodošlo.

I zato smatrajte Crvenu hroniku otvorenom platformom za sve i svakoga ko sebe osjeća navijačem Veleža i ko je u stanju ono što želi argumentovano i kvalitetno predstaviti svim ostalim Veležovcima.

Nadamo se da ćete nam se priključiti u ovoj ludoj avanturi. Ono što vam ne možemo garantovati je da ćete se uvijek slagati s nama ili mi s vama i sigurno je da ćemo vas nekada možda i razljutiti ili nasekirati ili čak i razočarati, ali ono što vam možemo obećati je da će naš pristup biti potpuno pošten i iskren. I posvećen Veležu.

Drago nam je da smo se upoznali. Dobrodošli na Crvenu hroniku, online fanzin navijača Veleža.

Redakcija