Remi s pozitivnim utiskom

Samo remi u velikom derbiju Bosne i Hercegovine, što na kraju nije loš rezultat ni za jednu ekipu. No, pobjedi je ipak bliži bio Velež koji je odigrao sigurno jednu od najboljih utakmica u prvom krugu prvenstva. Kada se sve uzme u obzir, nekih 60-ak minuta visokog tempa, pritiska, odličnih akcija, prilika. Izostala je samo bolja realizacija jer da je ušla barem polovina onoga što su Rođeni uputili prema golu protivnika, pobjeda ne bi došla u pitanje, a rezultat bi bio ubjedljiv.

Prvih 25 minuta u prvom poluvremenu je najbolji period igre Crvenih u ovoj sezoni. Nekoliko udaraca prema golu protivnika, promašen zicer i dominacija na terenu nisu krunisani golom koji bi unio dodatnu nervozu u protivničke redove.

Amar Osim je Velež postavio u sada već standardnih 5-3-2, a vezni red je odigrao ključnu ulogu i potpuno nadigrao Sarajevo. Rođeni su, prije svega, bili mnogo agresivniji, energičniji i u svakom trenutku su znali šta uraditi, gdje se postaviti na terenu i koju kretnju napraviti. Trojac u sredini Dino HasanovićOmar PršešEmir Halilović su sjajno pokrivali prostor, bili su blizu protivniku i odlični u duel igri, i vjerovatno u prvih 25 min nisu izgubili nijedan duel, a osvojili su bezbroj ničijih lopti. Na postavku Veleža protivnik je pokušao odgovoriti s sistemom 4-5-1 i igrom čovjek na čovjeka u sredini.

Činjenica je da su Crveni i Osim bili spremni na to. Veznjaci Veleža su odradili ogroman posao u fazi odbrane, a u posjedu su bili savršeni. Iskoristili su nedostatak defanzivnih kvaliteta Rijada Kobiljara i Dala Varešanovića što je značilo da je Frane Čirjak često ostajao sam pokrivati slobodan prostor koji je ostajao iza njihovih leđa.

U situaciji sa slike Hamza Čataković pritišće Halilovića koji prepoznaje kretnju Hasanovića i prosljeđuje mu loptu. U nastavku akcije, on osvaja nekoliko metara terena i Velež dolazi u posljednju trećinu bez velikih problema. Sarajevo je pokušalo igrati 3vs3 u sredini, no, još jednom se dokazalo da ovaj profil igrača kakav je bio u Gabeli ne odgovara takvoj ideji. Još jedan razlog za to jeste i posjed koji gosti nisu nikako uspijevali osigurati.

Prebrzo su gubili loptu pod pritiskom Veleža koji je bio odličan, šest-sedam igrača Veleža je konstantno radilo pritisak na zadnju liniju protivnika, odbrana Rođenih je stajala na centru, a u takvom odnosu snaga vrlo je teško bez uigranih mehanizama zaobići pritisak. Na slici ispod, Halilović je visoko u liniji s napadačima, Pršeš iskače prema Čirjaku. U nedostatku opcija za dodavanje, Čirjak je poklonio loptu Veležu, Pršeš je sjajno prepoznao trenutak kada će izvršiti pritisak i nekoliko sekundi kasnije Dženan Zajimović promašuje izglednu priliku.


Utisak je da je Osim vrlo dobro pripremio utakmicu, pritisnuo je Sarajevo i natjerao ih na greške, a samo je falio gol koji bi unio dodatnu nervozu u goste. Velež je svoje napade često usmjeravao na bokove. Razlog? Čataković s jedne i Asmir Suljić s druge strane nemaju pretjeranu defanzivnu sklonost odnosno nemaju naviku da pomažu bekovima.

Često su ostajali visoko, a Velež je to koristio preko Harisa Ovčine i Alena Dejanovića. Baš kao i u situaciji iznad, Čataković je ostao visoko i ne prati ubacivanje Ovčine, a bek Veleža ima nekoliko metara slobodnog terena. A onda su Rođeni imali situaciju 2vs2, jer se Zajimović izvlačio na bok, otvarajući prostor za saigrače.

Zajimović je u 25 minuta imao tri dobre šanse. Odbrana Sarajeva nije imala rješenje, pogotovo ne kada bi on primio dugu loptu okrenut leđima. Zadržao bi je i opet odbranu napao licem uz pomoć Ovčine i igra 2vs2 na lijevoj strani je odlično funkcionirala.

Velež nije mnogo rizikovao s izgradnjom napada s golmanom, a u rijetkim situacijama kada bi odlučili Sarajevo je preko Čatakovića i Nardina Mulahusejnovića pritiskalo stopere, a oni bi odmah dugom loptom prebacili težište na protivničku polovinu. Također, Rođeni su na bokovima često kreirali trougao, bek napadač i veznjak koji bi ga zatvarao. Tako bi Velež imao brojčanu nadmoć u toj zoni.

U drugom poluvremenu Sarajevo je s izmjenama došlo do daha, ali je još uvijek to bilo nedovoljno za nešto ozbiljnije. Pokušao je trener gostiju s određenim korekcijama pogotovo u sredini terena, Suljić se počeo spuštati nisko u izgradnji napada, ali drastičnije promjene na terenu se nisu dogodile. Velež nije uspio sačuvati mrežu do kraja utakmice i ostaje žal što odlična partija nije krunisana velikim trijumfom.

Dosta pozitivnih stvari smo vidjeli od Veleža u ovoj utakmici, no, u prvom planu su: odličan pritisak, dobijena borba u sredini terena, iskorištavanje prostora na bokovima, igra 2vs2 te duga lopta na Zajimovića kako bi se prenijelo težište na protivničku polovinu.

Bez obzira na osvojen samo jedan bod, činjenica jeste da se primijeti napredak u igri Veleža u posljednje četiri utakmice. U narednom periodu slijedi nešto lakši raspored u kojem će Rođeni imati imperativ dobrih rezultata i pobjeda.

ENEJ BRUCK

Foto: Dino Đonko/FK Velež