Zimsko buđenje

Velež je ovu zimu dočekao sa četiri utakmice bez poraza u okviru Premijer lige što je bila dobra podloga za ovu zimu i pripreme koje su dobile epitet najvažnijih u posljednjih nekoliko sezona budući da je ekipa trebala potpuno restartovanje nakon turbulentne jesni. Činjenica je da navijači žele ponovno gledati evropske utakmice, a Rođeni će se na proljeće boriti na dva fronta kako bi ponovili uspjeh iz prethodne sezone ili ga čak mogu nadmašiti ukoliko eventualno trofej Kupa završi u Mostaru.

Više od bilo čega drugog, Rođeni su na početak priprema trebali doći čiste glave sa željom za daljnje napredovanje, istovremeno spremni za nove izazove. Evropa je odigrana, priče o utakmicama protiv AEK-a i Elfsborga su apsolvirane i ako Velež nastoji izgraditi ozbiljnu priču, a dojam je da želi, onda se energija treba usmjeriti na ono što dolazi.

Dojam je da su pripreme konačno odrađene na pravi način, ali i prijelazni rok. Velež je u kontrolnim utakmicama izgledao odlično, Feđa Dudić je koristio neke ove sisteme i upravo će taktička fleskibilnost biti tajno oružje za Crvene u nastavku sezone. Iako rezultati tokom pripremnog perioda nisu u prvom planu, četiri pobjede iz šest mečeva donose pozitivnu atmosferu u svlačionicu, ali i među navijače.

Ni u jednoj utakmici Rođeni nisu bili nadigrani, a nova pojačanja su odmah po dolasku dokazala kvalitet. Nermin Haskić je postigao sedam golova u šest utakmica i tako se odmah nametnuo u glavnog igrača Veleža, a još važnija je činjenica da je Dudić imao vremena uigrati u21 opcije u početnih 11 što nije bio slučaj prethodno ljeto. Dojam je da Velež konačno izgleda ozbiljno sa mladim igračima u timu iako sigurno ima još dosta prostora za napredak u tom segmentu. Đani Salčin i Adin Bajrić su najozbiljnije i vrlo vjerovatno prve opcije za početni sastav dok su Alen Dejanović i Arman Džanković ipak pokazali kvalitetom slabije partije, no, konačno Velež ima dovoljno širine kada su u pitanju mladi igrači.

Također, Velež je nastavio forsirati neke već uigrane mehanizme s kojima su ostvarili odlične rezultate u prethodnim sezonama. Dolazak Haskića koji ima odličnu igru leđima, ali i svjesnost za prostor te pravoremene kretnje kao i činjenica da će protivnici više pažnje usmjeriti prema njemu oslobađat će prostor za druge ofanzivce koji će sigurno imati više slobode, pogotovo krilni igrači čiji će učinak biti neophodan ukoliko protivnici zaustave Haskića.

Omar Pršeš i Samir Radovac su bili standardni par u veznom redu i njih dvojica su imali odličnu saradnju na sredini terena, savršeno su se nadopunjavali, a njihova kvalitetna pas igra mnogo znači ekipi u prvoj i drugoj trećini, odnosno u izgradnji napada. Velež sa Pršešom i Radovcem u početnih jedanaest ima 11 pobjeda iz 18 ligaških utakmica koje su odigrali zajedno, a Velež je na broju od 27 postignutih golova kada su njih dvojica u srcu veznog reda. Dobitak ovih zimskih priprema je i Slaviša Radović koji je odigrao šest odličnih utakmica i bio najbolji asistent Veleža sa četiri asistencije. Ukoliko on u kontinuitetu krene prikazivati partije na ovoj razini onda Velež u njemu ima najboljeg lijevog beka u ligi, iako je tokom mečeva u Antaliji igrao na poziciji lijevog stopera u formaciji sa tri nazad.

Velež će morati smanjiti neke nevjerovatne greške u defanzivi ukoliko želi ispuniti svoje ciljeve. Šest primljenih pogodaka u sedam utakmica može zabrinuti stučni štab Veleža, pogotovo kada se uzme u obzir podatak da je njih pet primljeno početkom drugog poluvremena u kratkom vremenskom intervalu. Dojam je da su Rođeni previše opušteno ulazili u nastavak mečeva i da su protivnici iskoristili naivne greške odbrambenih igrača. Zanimljivo je da se ta crna rupa pojavljivala i na jesen jer su Crveni u periodu od 45 do 60 minute primili čak četiri pogotka, samo dva manje nego u periodu od posljednjih 15 minuta u kojem je Velež primao najviše pogodaka.

Remi u generalci protiv Posušja može poslužiti kao dobro prizemljenje koje je bilo potrebno da bi se utakmica protiv Željezničara dočekala bez pretjerane euforije koja je godinama unazad Veležu bila problem za koji nije imao rješenje. No, jedan remi ne bi trebao poljuljati samopouzdanje Rođenih budući da su u ovih mjesec i pol pokazali izrazito kvalitetne partije koje su vrlo vjerovatno plod isto tako kvalitetnog rada.

U odnosu na jesen Crveni izgledaju spremni za novi početak i ispisivanje novih priča. Zima je Veležu donijela buđenje iz ljetnog sna.

Enej Bruck