Šta smo vidjeli na Poljudu?

Mjesec i pol.

Tačno toliko je prošlo od posljednje utakmice Veleža i pobjede na Koševu. Međutim, skoro isti broj dana ostao je do nastavka sezone i prve utakmice Rođenih u proljetnom dijelu. No, pripreme su počele tako da će odigravanje kontrolnih utakmica barem malo skratiti vrijeme do derbija sa Željezničarom. Prvu kontrolnu utakmicu Velež je odigrao desetog dana priprema, mnogo ranije nego što je to uobičajena praksa. Uz to, sa druge strane je bio Hajduk kojem je ova utakmica poslužila kao generalka za nastavak HNL koji počinje već narednog vikenda.

Prilično dobra utakmica za Velež u ovoj fazi priprema budući da je odrađeno samo nekoliko treninga na kojima vrlo vjerovatno nije posvećena neka prevelika pažnja uigravanju. To je i Dudić izjavio pri polasku u Split i najavio da će pažnja biti usmjerena na neke segmente kao što su izgradnja napada iz prve trećine, pritisak na protivnika i akcije iz standardnih situacija.

Hajduku je ovo bila generalka tako da je logičan potez Valdasa Dambrauskasa bilo izvođenje najjačeg sastava sa Markom Livajom u vrhu napada. No, vratimo se na Velež i analizirajmo plan Feđe Dudića i neke ideje u igri koje su se ponavljale tokom cijelog meča.

Izgradnja napada

Kao i obično kada je Tarik Isić na terenu izgradnja napada Veleža počinje upravo od njega. Upravo to se ponavljalo i u Splitu. Najčešći princip u prvih nekoliko minuta jeste dodavanje Slaviše Bogdanovića za Isića i tim pasom Hajduk bi započinjao pressing. U prvih nekoliko minuta Velež nije uspijevao osigurati stabilan posjed, ponajviše zbog grešaka u jednostavnim dodavanjima, a onda i zbog prilično uspješnog protivničkog pressinga.

U ovoj sekvenci Stipe Biuk je pritisnuo Isića i zatvorio opciju za pas prema Mehemedu Ćosiću, Livaja je spreman napasti Samira Zeljkovića, a ujedno svojim postavljanjem zajedno sa Filipom Krovinovićem markira i Samira Radovca, dok Jan Mlakar zatvara Slavišu Radovića na lijevoj strani. Isić nema bolju opciju od izbijanja lopte naprijed ili njeno vraćanje Bogdanoviću kako bi se pokušao zaobići pressing na drugi način. U trenutku kada bi Velež osigurao posjed i napadao na postavljen srednji blok Hajduka Isić bi dijagnoalnim pasovima između linija pronalazio Dženana Zajmovića koji bi se spustio kako bi primio loptu i proslijedio je dalje.

Velež je u izgradnji koristio Radovca kao jedinog pivota u u dijamantu, ali koji je često bio dobro zatvoren od Krovinovića i Livaje. Kada bi Velež započeo napad i uzeo nekoliko metara, i osigurao stabilan posjed, Hajduk bi stajao usko i Bogdanović je imao opciju pasa na lijevog beka Radovića.

Pressing Veleža

Činjenica jeste da Velež odrađuje prilično dobar pressing na protivničku odbranu u njihovoj izgradnji napad otkako je Dudić na klupi Rođenih.

Iako je tek deseti dan priprema i da je odrađeno nekoliko treninga Velež nije odustao od ideje kojom bi pritiskao Hajduk daleko od svog gola. U defanzivi fleksibilnost Rođenih dolazi do izražaja. Dino Hasanović i Anđušić bi markirali Lukasa Grgića i Marca Fossatija, Alen Dejanović bi zatvarao opciju dodavanja kroz sredinu, a ujedno bi svojim položejm tijela usmjeravao pas prema lijevom beku.

Velež je u ovakvim pressing situacijama nekoliko puta Hajduku napravio problem i Rođeni bi osvajali loptu daleko od svog gola, no, problem je bio šta napraviti sa njom u posljednjoj trećini što je vrlo logično budući da je još uvijek rana faza priprema.

Pojačanja to zaista jesu

Poslije primljenog gola Velež je nastavio igrati otvoreno i stvarati prilike, pogotovo ulaskom Nermina Haskića i Ede Vehabovića. Do kraja su Rođeni uspjeli postići gol što je kada se sve uzme u obzir sasvim zasluženo.

Dojam je da pristigla pojačanja daju jednu novu dimenziju, posebno mladi stoper Adin Bajrić koji bi mogao biti otkrovljenje u nastavku sezone i koji bi Veležu dosta olakšao situaciju sa u21pravilom. Njegova fizička konstitucija mu omogućava odličnu duel igru i sasvim solidnu brzinu. Uz to, Bajrić je lijevak što može biti veoma bitno u segmentu pas igre iz zadnje linije. Haskić se čini još uvijek fizički nedovoljno spreman, ali su njegove kretnje dokaz da kvalitet postoji i da bi u crvenom dresu sasvim sigurno mogao nastaviti zabijati.

Puno pozitivnih utisaka sa prve pripremne utakmice protiv starog rivala. Odlična utakmica za Velež koja može poslužiti kao dobra osnova za nastavak priprema i nadograđivanje onoga što je nedostajalo u Splitu.

Duga pauza je definitivno završena, ali je utisak da je ona došla u pravo vrijeme za Velež kako bi odmorni i željni izazova dočekali drugi dio sezone.

Enej Bruck

Photo by: FK Velež – Dino Đonko