Latest Posts

Spremni na sve

Već je sedmica prošla od kada je prvenstvo nasilno završeno, ali svaki put kad upalite televizor, otvorite novine ili zavrtite ekran na telefonu teško se oteti utisku da su nas napravili budalama. Naravno da nije stvar u samoj činjenici da se ne igra, vanredna je situacija i nije to kraj svijeta. Problem je što nas sve zajedno gledaju u oči i lažu, pričaju nam bajke potpuno svjesni da im ne vjerujemo.

I jasno je da će ova sezona imati vječni asterisk, da ćemo o njoj pričati kao legendarnoj, da će se fakti pretvarati u fikciju, jasno je i da je Velež možda i jedan od najteže oštećenih klubova, ali bliža historija nas je naučila da to nije smjer u kojem smijemo razmišljati. Naprotiv, upravo to što smo iskusili u posljednja tri mjeseca zapravo nam treba biti najbolja lekcija i savršena priprema za ono što nas čeka u bliskoj budućnosti.

A čeka nas jedan od najtežih perioda u modernoj historiji bh. fudbala. A, znamo već, ta je historija itekako burna, s više padova nego uspona. Malo toga se zna, ali ono što nije teško pretpostaviti je da nas čeka teško vrijeme negdje tamo daleko od terena, u hodnicima, kancelarijama i za zelenim stolovima preskupe nove zgrade Nogometnog saveza BiH. U decembru slijede izbori koji ustvari to nisu, protukandidata nema i novi predsjednik se zna, a već smo na primjeru prekida lige vidjeli na koji način će on vladati. Ali neće to biti mirne vode, tek slijedi grčevita borba za svaku fotelju, za utjecaj i važnost, tek će se sitni pilićari boriti za svoj dio mekinja, tek će se uvlačiti tamo gdje svjetlost nikada ne dolazi. Znamo da je to rat bez pravila i da se žrtve neće birati, važna je samo lična korist i baš sve je moguće.

Teško će biti i ljudima u Adema Buća 6. Tamo bez prestanka vrijedno rade, u to niko nema nikakve sumnje, uostalom potvrdili su to i posljednji predstavljeni ugovori sa sponzorima. Ali činjenica je da je zemlja, ili ako hoćete čitava planeta, u ekonomskoj krizi i da će do sredstava biti teže dolaziti. Pitanje je kada će publika opet na stadione, pitanje je hoće li biti drugog vala pandemije, pitanje je šta nosi budućnost, ali je sasvim sigurno da neće biti lako i da tim ljudima treba apsolutna podrška.

Teško će biti i na tržištu i misterija je kako će ono izgledati ovog ljeta. Logično bi bilo da se cijene igrača smanje, da bude potrebno manje novca za primanja i da izbor bude bolji i veći. Međutim, nisu fudbaleri i njihovi agenti poznati po realnom pristupu problemu. Uz to, to je dvosmjerna ulica – Velež je odigrao sjajnu sezonu i sasvim je sigurno da će biti lešinara koji će kružiti iznad Mostara, pokušavajući jeftino izvući najbolje što imamo. Nemojte se čuditi ako to s nekima i uspije, takva su vremena. Ozbiljno pitanje je i kako stvarati ekipu za narednu sezonu i skautirati potencijalna pojačanja – igrači će mjesecima biti bez ozbiljnih utakmica, biće mnogo staklenih noga, i svaka kupovina biće manje ili više mačak u vreći. 

Sasvim je onda logično zaključiti da nas čeka i teška sezona na terenu. Naviknuti smo na ono što smo vidjeli u završnici prvog dijela sezone te solidnom startu, no sada je to davno prošlo vrijeme i Feđa Dudić mora krenuti u stvaranje tima u potpuno drugačijim uslovima. Neki važni igrači poput Nusmira Fajića već su otišli, neki su poput Koste Maneva bez ugovora, neki su poželjni poput Brandaa i pitanje je koga će Dudić imati na raspolaganju. Pitanje je naravno i u kakvoj će formi biti igrači koje imamo pod ugovorom, koliko će i kako pauza utjecati na svakog od njih, te već spomenuto kupovanje mačka u vreći kada su prinove u pitanju. Borba za prevlast u savezu prenjeće se i na teren, neki će klubovi postati jači i utjecajniji, s vjetrom u leđima, neki će taj vjetar izgubiti, i ko zna kakav nas cirkus čeka.

Zato je ovo savršena prilika da pokažemo koliko smo sazreli kao klub, ali i kao navijači. Jasno je da Veležu u ovom trenutku treba podrška, jer s njom će lakše do izražaja doći stabilnost na kojoj se tako dugo radilo. Jer u ovakvim trenucima – u atmosferi opšteg haosa – upravo je ta stabilnost i dobra organizacija polovina dobre atmosfere i dobrog rezultata. Drugu polovinu čini trener i njegova ekipa. Feđa Dudić, iako najmlađi trener u ligi, pokazao je da ima znanje, autoritet i kvalitet, i zato mu treba dati podršku i biti strpljiv. Isto vrijedi za njegov tim, kojeg će sastavljati u uslovima improvizacije i za kojeg su neminovni usponi i padovi.

Čeka nas teška sezona, ali činjenica da smo u posljednjih dvadesetak godina sasvim sigurno prošli kroz mnogo teže daje nam za pravo vjerovati da su Rođeni – uprava, trener, igrači i navijači – spremni na sve i da je upravo takvo stanje stvari stvorilo fajterski mentalitet s kojim ćemo i iz ove sezone izvući najbolje. 

Saša Ibrulj