Samir kao X faktor

U cijeloj prošloj sezoni je Velež imao ogromnih problema u srcu odbrane, odnosno na mjestu stopera. Nakon odlaska Koste Maneva Crveni su pokušavali riješiti taj problem ili dovođenjem pojačanja – koja nisu uspjela opravdati očekivanja – ili konstantnom improvizacijom od onoga što je već bilo dostupno u ekipi. Zato nije čudan podatak da je u 33 utakmice prošle sezone Velež imao čak devet različitih stoperskih parova što znači da nijedan od njih nije uspio skupiti barem polovinu zajedno odigranih utakmica što u fudbalu može biti jedini, ali dovoljan razlog za neuspjeh.

Defanzivna postavka je izrazito bitna, a mjesto u srcu odbrane prilično osjetljivo i većina trenera ne praktikuje mijenjati postavku iz utakmice u utakmicu jer se gubi osjećaj povezanosti između dvojice stopera, a na koncu se ne može dobiti ni uigranost sa ostatkom ekipe. Da stvari budu zanimljivije, u slučaju Veleža najkonstantniji par su činili Denis Zvonić i veznjak Samir Zeljković koji je silom prilika i nedostatkom boljih opcija povučen nazad. Njih dvojica su zajedno odigrali 13 utakmica u prošloj sezoni, a i u ovoj su bili poprilično standardni s tim da je nekoliko utakmica u paru sa Zeljkovićem odigrao Tarik Isić. I to je u većini utakmica funkcioniralo solidno, pogotovo pred sam kraj prvog dijela sezone, no, utisak je da bi dolazak kvalitetnog stopera oslobodio Zeljkovića i omogućio Feđi Dudiću priliku za njegovo pomjeranje tamo gdje je pružao najbolje partije.

Zeljković je stigao u Velež još 2018. godine i niko nije očekivao da će brzo postati jedan od najvažnijih igrača Crvenih. Bio je neizostavan član ekipe koja je izborila povratak u Premijer ligu da bi nakon toga u povratničkoj sezoni pružao odlične partije sve do teške povrede koljena nakon koje je morao pauzirati duži vremenski period.

Ipak, i poslije povrede Zeljković je brzo zauzeo mjesto u timu, ali ovaj put u malo drugačijoj ulozi na koju se morao privikavati u toku sezone, a to je prilično kompleksan posao u zahtjevnom okruženju. Znate da se od vas očekuju najbolje partije, svjesni ste cilja koji klub ima u sezoni, a vi ste suočeni sa novim mjestom na terenu, prilagodbom koja nekada ne ide kako želite. Pogotovo zato što ste ostavili sjajan utisak kakav je Zeljković ostavio prije povrede. Bio je jedan od najboljih igrača u prekinutoj sezoni 19/20 i jedan od najdominantnijih veznjaka cijele lige.

Na mjestu osmice u veznom redu vrlo dobro je obavljao većinu zadataka. U toj je sezoni Velež igrao disciplinirano i organizirano, pogotovo u defanzivi, a u ofanzivi je savršeno koristio prostor i protivnike kažnjavao brzim kontranapadima preko Nusmira Fajića i Brandaa. No, sasvim je jasno da je Velež u tom periodu igrao mnogo drugačije nego što je slučaj danas zbog pritiska rezultata i činjenice da je tek stigao Dudić, ali su se neki obrisi današnje igre nazirali i tada. A Zeljković je uz Dinu Hasanovića imao jako bitnu ulogu. Sudjelovao je u igri u oba smjera, gotovo da ga je bilo na svakom dijelu terena, a uz to je jako inteligentno i odgovorno izvršavao zadatke.

Većinom je pokrivao središnji prostor između dva šesnaesterca, a poziciono takva uloga traži od igrača da u svakom trenutku moraju biti svjesni svog položaja u odnosu na loptu. Kada je njihov tim u fazi odbrane oni se spuštaju iza lopte, a u trenutku njenog osvajanja i početka napada moraju pronaći mjesto za prijem i brzo proslijeđivanje lopte dalje. Često takvi igrači imaju malo više slobode za iskorištavanje otvorenih prostora, budući da je iza njih defanzivni veznjak koji drži odbrambenu stabilnost i oblik. U ovom slučaju je Zeljković iza sebe imao Hasanovića koji je fenomenalno odrađivao svoj posao.

No, šta je to Zeljković radio tako dobro?

Na utakmici protiv Željezničara Zeljković je pružio sjajnu partiju. U većem dijelu utakmice imao je zadatak markirati Mehmeda Alispahića, u čemu je i uspio, a njegova agresivnost u duelima i čitanje igre je još jedan segment u kojem je Zeljković dominirao. U ovoj sekvenci je Željezničar spuštanjem napadača koji je za sobom povukao Maneva i odigravanjem pasa prema Alispahiću iskoristio lošu komunikaciju Rođenih i loptu prenio na lijevu stranu, ali se Zeljković sa brzinom i agilnošću uspio vratiti i pokriti otvoreni prostor u sredini, presijeći loptu i krenuti naprijed te driblingom iznuditi faul.

Također, Zeljković odilčno osvaja prostor kada je lopta u njegovim nogama baš kao u ovom slučaju. U trenutku primanja pasa Zeljković skenira situaciju te shvata da su mu sve opcije za pas pokrivene što je bio okidač da krene u prodor te brzinom pobijedi Alispahića, dobije duel sa Petrom Bojom i pošalje odličan pas Yaniju Urdinovu između dva igrača Željezničara i omogući lijevom beku Rođenih priliku za centaršut ili prodor. U sezoni 20/21 Zeljković je imao 569 pasova, sa uspješnosti od 80%.

Također, Zeljković je jako dobar u duel igri. U sezoni 20/21 bio je treći sa najviše duela u grupi igrača na njegovoj poziciji , tačno 356. Osvojio ih je više od polovine, a zašto je to tako može se vidjeti sa sekvence na istoj utakmici. Željezničar izvodi aut, Alispahić prilazi i dobiva loptu, ali Zeljković koji je u trenutku izvođenja auta bio pet metara udaljen od Alispahića, izlazi u pritisak, napada protivnika, dobiva duel i osvaja loptu te prepoznaje kretnju Fajića i u pravom mu trenutku šalje dodavanje koje ga izbacuje u gol šansu.

U drugoj Dudićevoj utakmici na klupi Veleža, u pobjedi protiv Širokog Brijega, Velež je protivniku prepustio posjed i u većem dijelu utakmice se spuštao u dubok i kompaktan blok sa ciljem da uguši igru Širokog, te da osvajanjem lopti u centralnoj zoni brzo otvara kontranapade preko Fajića, Guze i Vaska Kalezića. Kao i u utakmici protiv Željezničara, Zeljković je imao zadatak markirati Matea Marića, najkreativnijeg veznjaka Širokog u tom trenutku. Ono što Zeljković vrlo dobro radi jeste pritisak na igrača i osvajanje lopte, a to je u ovoj sekvenci savršeno jasno. Stoper Širokog odigrava pas prema Mariću, ali on nema dobar položaj tijela te Zeljković to prepoznaje i brzo izlazi u pritisak, osvaja loptu i prosljeđuje je Kaleziću, ali nastavlja kretanje do kraja te dolazi u protivnički šesnaeterac. Zeljković je u 17 odigranih utakmica presjekao loptu 90 puta, a povratio posjed čak 134 puta što ga je u grupi igrača na njegovoj poziciji svrstalo na drugo mjesto.

 

Naravno, Veležu je ta sezona poslužila kao priprema za ono što Dudić sa Rođenim radi u posljednje dvije sezone. Ali, ono što je Zeljković prikazivao tada nije se puno promijenilo ni u utakmici protiv Radnika iz prošle sezone kada je opet zaigrao u veznom redu. Iza sebe je imao Samira Radovca koji je kao jedini pivot diktirao tempom, osiguravao defanzivnu stabilnost sa svojim pozicioniranjem te povezivao napad i odbranu.

Zeljković je opet zauzeo mjesto osmice i pružio jednu od najboljih partija u crvenom dresu. Opet je oduzimao lopte, osvajao prostor vertikalnom progresijom, a u defanzivnoj tranziciji je nekoliko puta do izražaja došlo njegovo sjajno čitanje igre i svjesnost. No, mnogo je utjecajniji bio u napadačkoj fazi. Tražio je prostor između linija, ubacivao se između protivničkih stopera i ulazio u završnicu baš kao i u situaciji sa slike kada je napao prostor, prepoznao ideju Ede Vehabovića koji mu je gurnuo loptu u prostor, a on se na pravi način snašao i postigao pogodak.

Činjenica jeste da bi Velež u slučaju dolaska novog stopera mogao Zeljkovića vratiti u vezni red, a s tim bi Dudić dobio mogućnost novih kombinacija, a partije kakve je on pokazivao na tom dijelu terena pokazuju da bi Zeljković mogao biti x faktor Veleža u nastavku sezone. Oba sistema koja praktikuje Dudić odgovaraju njegovom profilu, u 4-2-3-1 sa Radovcem bi činio par baš kao u utakmici sa Radnikom, ali je prednost Zeljkovića i u činjenici da može pokriti i poziciju defanzivnog veznog. Njegova agresivnost u duelu, čitanje igre, brzina sa loptom u nogama, korektna i pravovremena dodavanja čine ga zanimljivim dodatkom kvalitetnom veznom redu Crvenih.

Uostalom, poziv za reprezentaciju je došao upravo kao posljedica njegovih odličnih partija na mjestu u sredini terena. A to je dovoljno dobar pokazatelj gdje se on najbolje snalazi.

Enej Bruck