Putokaz za uspjeh

U ljetnim pripremama pred početak prethodne sezone Velež je gostovao u Gabeli i remizirao sa Goškom u prilično nezanimljivoj utakmici. Hercegovačka vrelina kao da je uspavala igrače oba tima koji su bili u ranoj fazi priprema kada su noge teže nego ikada i kada je opterećenje na tijelo mnogo jače nego u nekim normalnim okolnostima. Velež se spremao za premijerligašku sezonu i ciljao Evropu, dok je a druge strane Gošk kroz dugu sezonu u Federalnoj ligi tražio povratak u društvo najboljih, a to znači da su se obje ekipe morale dobro pripremiti za ono što im slijedi.

No, velika razlika u rangu takmičenja se u tom trenutku i na toj utakmici nije mnogo osjetila. Ni približno na istom nivou kao što je to bilo vidljivo nedavno kada je Velež nadigrao istog protivnika, postigao tri gola i dominirao tokom cijelog susreta. Ono što je još zanimljivije jeste činjenica da su ciljevi oba kluba isti kao prije dvije godine. Velež ponovno cilja evropska takmičenja, a Gošk je na zimsku pauzu otišao sa prvog mjesta što pokazuje da su blizu povratka u Premijer ligu.

Ali, ovaj put Velež zaista jeste izgledao kao ekipa koja je mnogo kvalitetnija od protivnika, koja zna šta želi i kako to postići i koja je, uostalom, ne tako davno došla do trećeg kola evropskog takmičenja. U profesionalnom sportu su dvije godine itekako dug vremenski period, a razvoj koji je Velež ostvario od tada pa do danas savršeno dobro pokazuje kako su Rođeni na pravom putu i da napreduju korak po korak, što je uglavnom i najstabilniji napredak.

No, Velež je i u ostale dvije kontrolne utakmice pokazao da su se stvari konačno posložile. Nakon turbulentne polusezone zimska pauza  došla u pravo vrijeme kako bi se ekipa resetovala i u potpuno novom izdanju krenula u nastavak sezone. Prvo je na Poljudu Velež pružio sasvim pristojan otpor kvalitetnijem protivniku te uspio remizirati da bi onda Rođeni nadigrali Široki Brijeg sa tri veoma lijepa pogotka i bezbroj šansi koje nisu realizirane.

Feđa Dudić je u sve tri kontrolne utakmice u početni sastav uvrstio dva igrača do 21 godine u skladu sa pravilom koje će Velež dočekati u Premijer ligi. Činjenica jeste da je upravo nedostatak mladih igrača Veležu zadavao ozbiljne probleme na jesen pogotovo iz razloga što se tokom prošlog ljeta na to nije obraćala pažnja budući da Crveni nisu ni imali mnogo vremena za pripremu jer je prva utakmica protiv Colerainea došla prilično rano, a onda se po ispadanju iz evropskog takmičenja Velež morao suočiti sa premijerligaškom sezonom koja je već bila u petom kolu.

Ovaj put je situacija drugačija.

Dudić ima vremena za pripremu najjačeg sastava i pravilno inkorporiranje najkvalitetnijih mladih igrača u početnih jedanaest i to je već ozbiljan napredak u rješavanju jednog od problema tokom jeseni. Drugi problem koji je Velež imao do posljednja četiri kola jeste sterilnost u ofanzivnom dijelu ekipe, a to bi prema izdanjima koja pokazuje tokom priprema trebao riješiti Nermin Haskić.Već je na tri gola u tri utakmice, od toga su dva došla kao posljedica odličnog praćenja igre i iskorištavanja greške protivnika, dok je treći gol klasični napdački potez, Haskić je bio na pravom mjestu u pravo vrijeme i odbijanac poslao u praznu mrežu.

Treći problem koji je sigurno riješen u ovoj pauzi jeste zasićenost koja se pojavila nakon Evrope kod pojedinih igrača i  limit koji su neki dostigli što je rezultiralo njihovim napuštanjem kluba. Svlačionica je doživjela osvježenje i očigledno je da će Velež sa puno boljom atmosferom i hemijom unutar ekipe na proljeće izgledati sasvim drugačije.

Ono što je bitno jeste da se Velež uspio izvući iz krize i posljednja četiri kola su zajedno sa ovim pripremama dobra podloga za daljnje nadograđivanje. Ovaj prvi period priprema se može ocijeniti uspješnim kako iz rezultatskog ugla tako i iz ugla cjelokupne igre te onoga što je Velež pružio na terenu u tri kontrolne utakmice. Veležu slijedi glavni dio priprema i konačno brušenje forme kako bi spremni dočekali nastavak sezone.

No, već sada je jasno da su Crveni ostvarili ogroman napredak u dvije godine. Sigurnim koracima na putu prema uspjehu, bez preskakanja prepreka. Posljednja utakmica protiv Goška je to definitivno pokazala. Ipak, potrebna je konstantnost u napretku bez stagnacije. I to je sljedeći izazov za ekipu, ali putokaz već postoji.

Enej Bruck

Photo by: FK Velež Mostar