Latest Posts

Protiv tradicije

Znate onu frazu o tradicijama koje su tu da se ruše? Ne trebamo mnogo pričati, sve je jasno. Na Grbavici protiv Željezničara od početka 2000-ih pa do danas osvojili smo samo jedan bod i to još davne 2007. godine. Da li je konačno došlo vrijeme da se ta tradicija sruši?

Ako stavimo stvari na papir, nema logike, ne danas. Željezničar je trenutno na prvom mjestu Premijer lige, igraju možda i najbolji fudbal u zemlji i u današnju utakmicu ulaze na krilima derbija sa Sarajevom u kojem su slavili s 3-1. I to je potvrda da su zasluženo tu gdje jesu. S druge strane, Velež je nominalno ekipa koja se bori za ostanak, koja se čupala nakon katastrofalnog starta i sve je na strani Želje. Sve.

Amar Osim će na ovoj utakmici biti bez glavnog i najboljeg igrača Semira Štilića, beka Srđana Stanića i stopera Kemala Osmankovića. Sva trojica su izuzetno bitni igrači, standardni u prvih 11 tako da će se ti izostanci definitivno osjetiti, posebno Štilića koji je mozak i motor ekipe. Najslabiji dio tima, ovako na prvu, je odbrana, ali zato napad Željezničara nadoknađuje sve to odrađujući svoj posao na najbolji mogući način. Željo je najefikasnija ekipa lige sa 39 golova, a napadač Sulejman Krpić prvi strijelac lige. Dakle, nedostaje im nekoliko igrača, ali i dalje je to sjajna ekipa koja ima širinu, pogotovo ako se uporedi s Veležom.

Međutim, u Mostaru smo u prvom duelu dvije ekipe potpuno nadigrali plave i samo su sreća i sudijske odluke razlog osvajanja samo jednog boda. Završilo je 1:1, ali to je bila jedna od najbolje odigranih utakmica u ovoj polusezoni. Feđa Dudić je tada odradio odličnu pripremu utakmice, presingom stvarao probleme za iznošenje lopte iz njihove zadnje linije, zatvorio Krpića i dotok lopte do njega.

Možemo li takvu partiju ponoviti i na Grbavici?

Na posljednju utakmicu polusezone, kao i prošlo kolo, idemo bez Samira Zeljkovića, suspendovanog Melvina Osmića, a oba beka Yani Urdinov i Dario Fereyra su upitni. Tako bi sastav trebao gotovo identično izgledati kao i protiv Radnika u Bijeljini, s tim što se postavlja pitanje ko će početi umjesto Osmića u veznom redu jer dva igrača koja su po vokaciji vezni, moraju igrati bekove – Mehmed Ćosić i Muharem Čivić. Ono što smo do sada naučili je da Dudić zajedno sa pomoćnicima vrlo dobro skautira protivnika, otkrije slabosti, prilagodi se situaciji i nekada povuče riskantan potez koji mu se na kraju – ne uvijek, ali često – i isplati. Možda tako bude i danas, jer sreća prati hrabre, a poslije pobjede u prošlom kolu, atmosfera se opet podigla kako u tako i oko ekipe. Ko god istrči na teren Grbavice treba da ima u nekom malom dijelu svijesti onaj broj navijača koji će ih ispratiti i sutra u velikom broju i ostavi srce na terenu.

I da, jesmo autsajderi, opet je tako, ali ove sezone smo pokazali da znamo kako odigramo takve utakmice. Neka tako bude i ovaj put!

Rođeni!

ENEJ BRUCK