Latest Posts

Prilika za iskupljenje

Prije skoro tri mjeseca Radnik nas je u Mostaru potpuno nadigrao i zasluženo osvojio tri boda golom Dejana Maksimovića. To je bila možda i najlošije odigrana utakmica u dosadašnjem dijelu prvenstva, a sasvim sigurno od dolaska Feđe Dudića. Djelovalo je kao da tada ništa nije funkcioniralo u igri, fizička sprema je bila upitna i vjerovatno se samo čekala reprezentativna pauza kako bi Dudić imao priliku stvari postaviti na svoje mjesto.

Može li u nedjelju biti drugačije?

Radnik je  odnedavno ostao bez Mladena Žižovića, jednog od najuspješnijih trenera u historiji kluba. Na klupi ga je zamijenio Slobodan Starčević, ali igra, pa i rezultat iz prošlog kola ostavljaju nas s utiskom da se ustvari ništa nije promijenilo. Starčević je zadržao sistem i nije pravio značajniju promjenu u kosturu ekipe, koja je protutnjala kroz Doboj Kakanj (4-0).

Glavna poluga i dalje ostaje najbolji strijelac ekipe 37-godišnji Velibor Đurić. Taj veteran je mozak ekipe i neko od koga gotovo sve akcije započinju, ali često i završavaju. Ipak, njihova igra se bazira na krilima – desno je Demir Peco, lijevo Dejan Maksimović – a napadač Mahir Karić služi kao mantinela i otvara prostor za ubacivanja veznih igrača iz drugog plana.

Radnik je, da pojednostavimo, generalno dobar – drugi su po broju postignutih golova u ligi sa čak 29, a treća odbrana lige sa primljenih tek 17.

Loša vijest je da, baš kao ni u prvom duelu, Feđa Dudić ne može računati na Dinu Hasanovića. A Velež bez Hasanovića potpuno je drugačija ekipa od Veleža s Hasanovićem. Nije to samo utisak, to je statistički fakt. Na četiri utakmice u kojima Hasanović nije igrao nemamo ni jednu pobjedu. Uz to, još jedan važan motorić Dudićeve ideje Samir Zeljković mora na operacija koljena, pa njega nećemo gledati na terenu duži vremenski period. Da priča bude još crnija, dva jedina prava beka koja imamo u timu, Yani Urdinov i Dario Fereyra, također neće biti u autobusu za Semberiju.

Ima li išta pozitivno, pitate se?

S ionako malim rosterom, novi izostanci otežavaju situaciju. Međutim, Dudić je u nekim sličnim situacijama pokazao da se zna prilagoditi i  izvući maksimum iz igrača. Nekada je to promjena formacije, taktičkog pristupa ili jednostavno motivacija. I činjenica je da su neke od najbolji partija došle onda kada smo bili autsajderi. Uz sve to, takav status i realno manja očekivanja otvaraju Dudićevoj eikipi priliku da nakon blijedih partija u posljednjih nekoliko kola, naprave dobar rezultat, iskupe se za par lošijih i podignu atmosferu pred derbi sa Željezničarem naredno kolo. Avanti!

Enej Bruck