Latest Posts

Prekretnica

Dobro, znamo da smo u posljednjih nekoliko tekstova napominjali kako otvaranje prvenstva i prva utakmica nije odlučujuća. Da je liga maraton, a ne sprint. I možda je svima vama dosadilo čitati te rečenice, baš kao i nama, ali one se moraju ponavljati. Pogotovo jer je Velež u prvom kolu odigrao ispod svih očekivanja i za nepunih 20 minuta primio tri gola. Utisak je da su Rođeni bili ravnopravan protivnik, ali kad primiš tri gola, a ne postigneš nijedan, sve drugo pada u vodu.

Da stvari budu gore, raspored je sljedećih nekoliko kola paklen. Čak će se tu ugurati i jedno vanredno kolo – već sljedeće protiv Širokog Brijega – ali o tom potom. Prije toga nas u subotu očekuje derbi protiv Zrinjskog, a ta utakmica može biti prekretnica za naš Velež u nastavku sezone. Derbi utakmice uvijek sa sobom nose poseban naboj, atmosferu i mnogo zadovoljstva i sreće za one koji ostvare pobjedu, a razočaranja za one koji će do narednog morati živjeti sa znanjem da su izgubili.

Poslije blijede partije na Grbavici pozitivna atmosfera je poljuljana. Zato bi upravo pobjeda u ovoj utakmici Rođene vratila na pravi kolosjek, posebno zato što bi ona bila ostvarena protiv gradskog rivala. Velež bi dokazao da je ono u Sarajevu bio samo loš dan, da smo ravnopravni sa svakom ekipom u ligi, a samim tim bi i ambicije za europska mjesta postale opravdane. Igrači bi dobili potrebno samopouzdanje za nastavak sezone i pobjedom popravili dojam iz prvog kola.

Rođeni su dobili posljednji derbi na krilima navijača i uz borbu svih 90 minuta. Svaki igrač je znao koji je njegov zadatak, a pametnom igrom Zrinjski je nadigran. Gol Denisa Zvonića na samom kraju utakmice je i odlučio pobjednika, a to je bila nagrada za trud koji su Rođeni uložili taj dan.

Recept i za ovaj derbi treba biti isti, iako će u subotu tribine, nažalost, biti prazne. Feđa Dudić mora motivisati ekipu, ali i biti svjestan da strategija na Grbavici nije bila na nivou, kako ne bi ponovio iste greške i protiv Zrinjskog. Velež ne smije zadnju liniju podignuti na 30-40 metara od gola, jer Zrinjski ima izuzetno brze igrače u kontrapadima. Dudić mora prikriti nedostatak Dine Hasanovića u veznoj liniji, posebno u ovakvim utakmicama kada su potrebne želja, borba i energija na visokom nivou. U napadu Rođeni moraju iskoristiti svaku šansu jer u derbi utakmicama jedan go može odlučiti pobjednika, baš kao što je to bilo i prethodni put. Slaviša Radović, novo pojačanje na mjestu lijevog beka, neće nastupiti na ovoj utakmici tako da će on biti u sastavu tek od sljedećeg kola. Ne znamo kakav će Dudić izvesti sastav, ali se on mora vratiti u mode iz prošle sezone i biti svjestan kvaliteta svog sastava i tome podrediti plan utakmice, te tako maskimalno iskoristiti njihove potencijale.

Sa druge strane Zrinjski je pobjedom otvorio novu sezonu. Nije to bila lijepa igra protiv Olimpika, ali su osvojili tri važna boda. Zadržali su okosnicu tima iz prošle sezone, a pojačanja kao što su Ivan Enin i Ognjen Todorović dodatno su podignuli kvalitetu tima. Najveća opasnost i dalje prijeti od Nemanje Bilbije i Miloša Flilipovića, iako treba napomenuti da su se skoro 80 minuta mučili probiti bunker Sarajlija. Zrinjski ima širinu, a to će u ovoj sezoni sa velikim brojem utakmica i pet izmjena zasigurno biti potrebno. Trener Mladen Žižović će vjerovatno pustiti Velež da igra, orijentisati se na defanzivu, a kontranapadima pokušati iskoristiti neuigranu i kvalitetom limitiranu zadnju liniju Rođenih.

Po prvi put, nakon 90-ih, naš Velež će odigrati utakmicu pod reflektorima na svom stadionu. Naravno da ostaje žal što navijači neće moći ispuniti tribine i biti svjedoci historijskog trenutka, ali nek upravo to igračima bude još jedan motiv kako bi u historijskim knjigama ostalo zapisano da je Velež pobijedio prvu utakmicu na svom stadionu u tom ambijentu.

Avanti Velež!

Enej Bruck