Latest Posts

Pravi trenutak

Nakon više od godinu dana Velež gostuje pod Bijelim Brijegom.

Od tog posljednjeg gostovanja, Velež je dva puta dočekao Zrinjski i oba puta zasluženo pobijedio bez primljenog gola. Činjenica je da u posljednje vrijeme Rođenim odgovaraju derbi utakmice, posebno protiv gradskog rivala. No, ovo je prvi put da Velež u utakmicu ulazi sa mnogo manje pritiska u odnosu na prethodne jer je trenutno četvrti i ispred Zrinjskog, a u posljednjih pet utakmica u ligi Rođeni su izgubili samo jednu, onu u Banjaluci. Ekipa je u odličnoj formi i raste iz utakmice u utakmicu bez obzira na sve probleme sa kartonima i povredama. Svima je jasno da su Rođeni postali fajterska ekipa, spremna na borbu svih 90 minuta i da im savršeno odgovaraju utakmice u kojima nisu favoriti.

A današnja utakmica je upravo takva, iako je Zrinjski u lošem nizu rezultata, sa problemima u i oko terena tako da im je pobjeda u derbiju imperativ kako bi ostvarili svoje ambicije. Međutim, ovaj je Velež mnogo puta pokazao da zna igrati sa takvim ekipama i da zna kako osvojiti bodove protiv njih.

Feđa Dudić će sutra biti bez Muharem Ćivića i njegov izostanak će se sasvim sigurno osjetiti. U posljednjih nekoliko utakmica se ustalio u prvih 11 na mjestu stopera i solidno odgovorio tom zadatku. Od početka sezone je ta pozicija nedovoljno pokrivena, pa će i sutra Dudić morati improvizovati jer na raspolaganju ima još samo Denisa Zvonića koji bi mogao pokriti to mjesto. Neće biti čudno ni ako Samir Zeljković krene u paru sa Farukom Bihorcem kao što je to bio slučaj u nekim utakmicama ove sezone.

Velež mora biti skocentrisan i pogreške svesti na minimum, jer je jedna dovoljna da utakmicu odvede u sasvim drugi pravac. Još su svježa sjećanja na prošlogodišnje gostovanje i autogol Zvonića u drugom poluvremenu, iako je Velež i tada izgledao pristojno i blizu ostvarenja dobrog rezultata. Rođeni su odlični u tranziciji i tu se treba tražiti prilika, pogotovo što će odbrana Zrinjskog, koja nije naročito brza, biti visoko postavljena, a Brandao i Obren Cvijanović mogu svojim kvalitetama na pravi način kažnjavati pogreške rivala.

Zrinjski je u posljednje četiri utakmice u ligi doživio čak tri poraza. I pored širokog igračkog fonda, problemi sa Covidom i povredama su smanjili rotaciju, a to se osjeti na igri i rezultatima. Kada ne igra Nemanja Bilbija Zrinjski se muči u napadu kao što je to bilo u srijedu na Grbavici. Zrinjski je stvorio malo prilika i izgledalo je da ni atmosfera u timu i među igračima nije na najboljem nivou. Igra se bazira na Milošu Filipoviću i Bilbiji koji luta i traži slobodan prostor između protivničkih stopera. Četiri primljena gola u zadnja dva kola pokazuju da odbrana škripi i da je upravo ona najslabiji dio tima.

Velež bi trebao ponoviti recept iz posljednjeg duela. Dudić je zatvorio bokove i strpljivom igrom čekao pogrešku protivnika. Na Bilbiju je zalijepio Melvina Osmića koji je odigrao odličnu utakmicu i neutralizirao njihovog najboljeg igrača, a Zrinjski onda jednostavno nije imao ideju kako doći do gola Rođenih.

I pored loših rezultata Zrinjski se ne smije podcijeniti. Ekipa Mladena Žižovića je u raskoraku, ali opet vrlo kvalitetna, a to su pokazali nastupima u Europi. Trenutno nisu u pravom ritmu i zato je ovo pravo vrijeme da se konačno osvoje bodovi i da Dudić nastavi niz pobjeda nad Zrinjskim.

Avanti Velež!

Enej Bruck