Latest Posts

Popravljanje krvne slike

U prva tri kola nove sezone Velež nije ispunio očekivanja koja se tiču dopadljivosti igre i njene kvalitete, ali je ipak uspio uzeti četiri boda. Njihov značaj je još veći kada se pogledaju rivali u ta tri kola, a oni su redom bili Željo, Zrinjski i Široki. Bod sa zadnjeg gostovanja na Pecari nije loš rezultat, naprotiv, odličan je kada se pogledaju rezultati Rođenih na tom stadionu od osnivanja zajedničke lige.

Međutim, ono što se ponavlja jesu problemi koje Velež ima u polju, u organizaciji napada i u defanzivnom dijelu, koji i najviše škripi. Simptomatično je da su primljeni golovi protiv Širokog podsjetili na one sa Grbavice iz prvog kola, ali su se Rođeni ovaj put uspjeli vratiti u život, dati dva gola i izvući veliki bod. Feđa Dudić mora zategnuti defanzivu, a Velež bi se trebao aktivirati na tržištu –naravno ako ima dovoljno sredstava – jer neke pozicije u ekipi nisu dovoljne pokrivene, a improvizacija skoro nikada nije pravo rješenje, već odlaganje neizbježnog.

Nakon tri derbija, četvrto kolo konačno donosi malo, a to stavljamo pod debele navodnike, lakšeg protivnika. Ekipa Krupe je novi kolačić u Premijer ligi i u prva tri kola je zabilježila samo jednu pobjedu.

Ipak, neozbljino bi bilo pomisliti kako ćemo lako ili upisati tri boda prije prvog sučevog zvižduka, jer su obično ovakve utakmice na kraju i teže od onih koje bismo svrstali pod termin derbi. Upravo ova utakmica pada u pravo vrijeme za Rođene iz jednog prostog razloga. Po prvi put od početka sezone smo favoriti i pobjeda je jedino što se očekuje od Rođenih. Biće zanimljivo vidjeti i kako će se Velež postaviti protiv objektivno slabijeg protivnika, koji će sasvim sigurno igrati bunker i pokušati kontranapadima ugroziti gol Adnana Bobića. U prošloj sezoni su upravo ovakve utakmice bile nagazna mina za Dudića i ekipu, utakmice u kojima se Velež mučio i gubio mnogo bodova.

Ono što je vrlo vjerovatno jeste da će u timu biti promjena.

Velež će morati igrati otvoreno od početka i probati postići gol što prije, te tako skinuti početni pritisak u glavama i zaigrati mirnije u nastavku. No, to ne znači da treba bezglavo jurišati i ostavljati prostor ekipi Krupe za kontre, koje će sasvim sigurno biti njeno najjače oružje u subotu. Odbrana Rođenih bi trebala dobiti na kvaliteti sa Slavišom Radovićem na mjestu lijevog beka. Radović ima izuzetno dobar i kvalitetan centaršut, a od toga bi najviše mogao profitirati Fejsal Mulić, koji je na dva postignuta gola u zadnje dvije utakmice. Sačuvana mreža bi definitivno podigla poljuljano samopouzdanje defanzivaca, a ovo je idealna prilika za takvo nešto.

Utisak je da vezni red ne igra na nivou od prošle sezone. Velež se muči sa organizovanjem napada, česte su greške u predaji lopte, a primjetan je zamor materijala. Zato je potrebno osvježiti taj dio ekipe, a nova energija bi dobro došla i napadačkom trojcu, koji objektivno nije imao dovoljno prilika za postizanje golova u prethodna tri kola, jer su dva od ukupno četiri postignuta iz penala i slobodnog udarca.

Krupa je ostavila dobar dojam na početku sezone. Iako su upisali dva poraza, oni su došli od jačih ekipa, Sarajeva i Tuzle, ali su zato uspjeli pobijediti Olimpik, direktnog konkurenta u borbi za ostanak. Pretežno su usmjereni na odbranu svog gola, sa svih 11 igrača iza lopte, a brzom tranzicijom prijete protivniku. U napadu je igra bazirana na Stefana Nikolića, koji ima dobru igru leđima, ali i dobar pregled, te služi kao playmaker i razigrava brza krila sa obje strane, a u posljednjem kolu je bio i jedini strijelac za tri bitna boda protiv Olimpika.

No, Velež ne smije kalkulisati. Pobjeda je jedino što igra u ovom susretu i Rođeni moraju pokazati da se znaju nositi sa ulogom favorita, posebno kada je poznato da su nas u prošlosti utakmice poput ove koštale bodova.

Avanti Velež!