Latest Posts

Ponoviti Jajce i Rudar

Danas je subota, danas igraju Rođeni. I nema se šta novo reći. Čitava sezona svela se na jedan tekst, na pet rečenica koje moramo ponavljati do kraja. Nema opuštanja. Svaka naredna utakmica je najvažnija. Protiv nas svi ginu. Konkurencija je spremna na sve, baš na sve. I nema spavanja, dobiti se mora.

Prije Jajca smo tražili ekipu s mudima, to smo i dobili. Prije Rudara smo govorili o mentalitetu zeca i kako se on mora izbjeći, i to smo i dobili. Velež je dobio tri utakmice za redom, tri puta je prošao bez primljenog gola i jasno je da je to recept kojeg se treba držati u čitavoj ovoj završnici sezone. Respekt prema protivniku, bez podcjenjivanja, ali i bez straha, bez panike, agresivno i hrabro.

Ako slučajno ima onih koji se usude pomisliti da je gotovo, griješe. Ako slučajno ima onih koji se usude pomisliti da je konkurencija odustala od prljavih igara, griješe.

Novi Travnik jeste vrlo vjerovatno već sada novi trećeligaš, ali naučili smo da to ne znači ništa. Svaki naš protivnik ima poseban motiv, imati ćega i Novi Travnik danas. Međutim, činjenica je da smo mi ekipa koja ima 43 boda više. Velež je najbolji napad lige – zabio je 49 golova više od Novog Travnika, dok je naš današnji domaćin druga najlošija odbrana lige. Sam Nusmir Fajić, koji je u Mostaru protiv istog protivnika zabio hat-trick, ima devet golova više od čitave ekipe Novog Travnika. Ove sezone dobili su tri utakmice, sve tri zaredom na startu proljeća, a kući imaju ukupno šest poraza. Svako ko im je ove sezone gostovao zabio im je barem jedan gol – samo su jednom ove sezone sačuvali praznu mrežu. U zadnje četiri utakmice nisu zabili gol: izgubili su sve četiri uz gol razliku 0-12.

Dakle, nema mjesta pametovanju. Velež je favorit i mora se postaviti tako od prve do zadnje minute. Bez obzira na okolnosti, sudeći prema svemu navedenom, sve osim sigurne pobjede bila bi katastrofa. Međutim, pišemo opet, pročitajte naglas, mjesta opuštanju nema, lakih utakmica nema i do kraja ih neće biti. Punim gasom od početka. Jajce i Rudar pokazali su kako Velež treba, ali i kako može da igra. Sada to treba ponoviti u Novom Travniku.

Naprijed Rođeni!