Latest Posts

Pobjeda kao najbolji odgovor

Kada se pogleda početna postava Veleža od prve utakmice pa do danas upada u oko zanimljiv podatak. Velež je u malo njih izašao u najjačem sastavu u tom trenutku. Skoro uvijek je neko falio, da li to bilo zbog kartona, malo češće povreda ili zbog situacije sa produženjem ugovora. Možda je nagovještaj svega toga bila i povreda dva igrača pred sami početak prvenstva, a to se evo sada produžilo skoro do polovine prvenstva.

Nešto slično je zadesilo Rođene i pred susret sa Slobodom u Mostaru.

U timu sigurno neće biti kartoniranih Samira Zeljkovića i Brandaa. Prvi je u sramoti sa banjalučkog stadiona dobio treći žuti, a drugi Slobodu preskače zbog crvenog kartona. Njih dvojica su dva izuzetno bitna igrača u sistemu Feđe Dudića. Zeljković se izuzetno brzo uspio vratiti u onaj ritam prije teške povrede koljena te je u posljednje dvije utakmice bio možda i najbolji igrač na terenu, a uz to je uspio i jednom biti strijelac i to pobjedničkog gola protiv Radnika. Veoma je bitan u otvaranju napada, diktira tempo igre, ubacuje se iz drugog plana, ali ne treba zanemariti ni njegov doprinos defanzivi. Vrlo je dobar u prekidanju protivničkih napada u ranoj fazi, ali i u pokrivanju velikog prostora u sredini terena. Vjerovatno će Samir Radovac –poslije odrađene suspenzije- uskočiti na to mjesto i zajedno sa Melvinom Osmićem ili Omarom Pršešom držati veznu liniju Rođenih i probati nadomjestiti izostanak Zeljkovića kao bitne figure u sistemu Dudića.

Pored Zeljkovića u tim neće biti ni Brandaa, a bez njega se Velež muči kada je u pitanju ofanziva. Bilo je to vidljivo u onim utakmicama koje je Guza preskakao ne tako davno zbog problema sa ugovorom, a kada se vratio u tim na utakmici protiv Radnika je odmah pokazao svoj kvalitet i zabilježio asistenciju sa takvim pasom i pregledom igre koji su na najvišem nivou. U ekipi neće biti ni stopera Konstantina Cheshmedjieva i on će duže odsustvovati sa terena, baš kada se činilo da se konačno privikao na tim. Protiv Borca su Faruk Bihorac i Denis Zvonić činili stoperski par pa neće biti čudno da tako bude i u duelu sa Slobodom, posebno jer Velež na toj poziciji i nema baš puno opcija.

Svakako da će opet najviše toga zavisiti od Obrena Cvijanovića, koji je najbolji strijelac Rođenih u ovoj sezoni. Biće zanimljivo i na koji način će Dudić pokušati nadomjestiti izostanak Guze na drugoj strani napada, ali raduje činjenica da će se u tim vjerovatno vratiti Slaviša Radović, a on je sasvim sigurno opcija više u napadu jer ima veliku moć ponavljanja sa mjesta lijevog beka, baš kao i Mehmed Ćosić sa desnog.

Ekipa Slobode je trenutno na osmom mjestu i sa samo jednom pobjedom na gostujućem terenu iz deset kola. Gradimir Crnogorac je u ovu sezonu ušao sa podmlađenim timom i bez velikih očekivanja, a to se osjeti kako na rezultatima tako i po velikim oscilacijama u igri Tuzlaka. Nakon samo jedne pobjede u prvih pet kola crveni alarm je bio upaljen pa su hitno reagirali i u napad doveli napadača Dženisa Beganovića, a on je od tada postao njihov najbolji strijelac. Ipak, glavnu riječ u igri Slobode i dalje drži Said Husejinović, koji svoj kvalitet dokazuje iz utakmice u utakmicu i sposoban je jednim potezom riješiti pobjednika. Oslobođen je u velikoj mjeri defanzivnih zadataka i zasada to daje rezultat jer je Sloboda izvan borbe za opstanak kako su joj mnogi predviđali prije sezone.

Velež nije pobijedio Slobodu u Mostaru još od 2011. godine. Na posljednjem meču Rođeni su dva puta vodili i oba puta su se Tuzlaci uspjeli vratiti pa su bodovi podijeljeni, iako je Velež tada bio mnogo bolji, ali lopta jednostavno nije htjela u gol. Dudić i ekipa moraju zaboraviti dešavanja iz prošlog kola i gostovanja u Banjaluci. Taj se poraz treba okrenuti u dodatni motiv za naredne izazove, a tri boda iz utakmice protiv Slobode su pravi početak.

Avanti Velež!

Enej Bruck