Latest Posts

Planirano i odrađeno

Baš koliko je i trebalo.

Tako bi se u najkraćem moglo sažeti ono što se događalo jučer na našem stadionu u prvom kolu proljetnog dijela sezone.

Golovi Brandaa i Ede Vehabovića, uz mnoge propuštene šanse i očigledna razlika u kvaliteti. Od početka priprema je trener Feđa Dudić, zajedno sa igračima pozivao na oprez i fokus samo na prvo kolo nastavka i Zvijezdu 09. Vjerovatno i ponukan nekim utakmicama iz prvog dijela prvenstva kada smo bili favoriti, ništa nije želio prepuštati slučaju. Posebno kada se zna da su utakmice protiv već prežaljenih ekipa i unaprijed upisanih bodova često i najteže. Ovaj put to nije bilo tako. Izgledali smo i psihički i fizički spremni tako da tri boda i nastavak niza ni u jednom trenutku nisu došli u pitanje. Ova ekipa je ozbiljna, a jučerašnja partija je dokaz toj tvrdnji.

Utakmicu smo počeli u sistemu 4-2-3-1, a sastav je bio isti kao i u generalci protiv Mladosti DK. Ono što jeste novina u odnosu na jesenji dio jesu bekovi. Mehmed Ćosić je zauzeo poziciju na desnom beku tokom piprema i profilisao se u prvu opciju na tom mjestu. Dosta je ofanzivan i ima veliku moć ponavljanja što pomaže desnom krilu u igri dva na dva protiv protivnika. Umjesto Yanija Urdinova na poziciji lijevog bočnog će prva opcija biti Muharem Čivić.

Vezni red je dinamičan uz konstantnu promjenu mjesta. Omar Pršeš i Vehabović su izuzetno bitni za presing u ranoj fazi terena, zajedno sa trojcem Haris OvčinaNusmir Fajić-Brandao. Taj presing je i ono što je trener Dudić najavljivao kao bitan element svoje taktičke filozofije. Jučer je pritisak kojeg je stvarala prednja linija naše odbrane u nekoliko navrata, posebno u prvom poluvremenu, primorao odbranu Zvijezde na ispucavanje lopti napamet i predavanje posjeda Veležu, što je u ovom slučaju i bio postavljeni cilj.

Činjenica je i da se Fajić i Brandao izuzetno dobro razumiju, a perfektnom asistencijom Fajića jučer je Brandao postigao svoj prvi gol u prvenstvu još od novembra. Već je sada klasična akcija i izvlačenje Fajića na krilo, a Brazilac onda kao po komandi odlazi u šesnesterac gdje je i najopasniji. Nije nikakva tajna, potrebni su nam i Brandao i Fajić u formi, a iako ovaj drugi nije postigao gol imao je tri-četiri odlične šanse i  ostavlja utisak da je samo pitanje vremena kada će ući u golgetersku formu kao prošle godine.

Defanzivni dio ekipe, ako ne računamo taj dosta dobri presing, ovaj put može proći bez ocjene. Samo jedan šut na gol Bobića i dva-tri konkretna prelaska centra nisu dovoljna da bi se analizirala igra u odbrambenom dijelu ekipe. Ali, clean sheet se piše i to su već sada tri utakmice bez primljenog gola u ligi. Drugo poluvrijeme, nakon gola Vehabovića proteklo je u odrađivanju posla i čuvanju snage za nastavak prvenstva.

Napredak je očigledan u svim dijelovima ekipe, neki igrači su podigli svoj nivo igre, pojačanja poput Pršeša i Samira Radovca donose novu dimenziju u igri. Koliko nam je bilo potrebno toliko smo i odigrali. Dva postignuta gola, sačuvana mreža i povratak Veleža nakon tri mjeseca pauze. Počelo je kako se i očekivalo, cilj ispunjen, navijači obradovani i napunjeni samopouzdanjem i pozitivnom atmosferom. Slijede ozbiljniji protivnici u narednom periodu, a to će nam biti pravi ispiti.

Forza Velež!

Enej Bruck

(photo: Facebook FK Velež)