Latest Posts

Od Želje do Želje

Nije puno vremena prošlo od augusta i prvog kola na Grbavici, a subota donosi novi duel protiv istog protivnika, ovaj put u Mostaru.

Ali prije standardne najave, pravo je vrijeme da se sumira 11 kola u kojima je Velež skupio 18 bodova i da se uporedi učinak i igra Rođenih u odnosu na isti period prošle sezone. Poslije debakla na Grbavici većina ekipa bi se potpuno raspala, te upala već na početku u borbu za ostanak. Velež je dokazao da je ozbiljan i da jedan poraz – koliko god težak bi o- ne može poljuljati povjerenje u ekipu i srušiti ono što se gradilo tokom nekoliko mjeseci priprema.

Možda bi prije to bio slučaj, ali Feđa Dudić je promijenio mentalitet tima tako da je dojam da su Rođeni psihološki spremni na sva dešavanja. Dokaz tome je i pobjeda u derbiju protiv Zrinjskog, u utakmici koja je možda i najteža u sezoni. Rođeni su bili spremni na sve i ta je osobina bila vidljiva kroz svih 11 utakmica. I kada se desio iznenađujući poraz od Olimpika, opet je Velež pokazao zrelost i jasan put kojim želi ići. Poraza će uvijek biti, nekada manje, nekada više, ali se jačina ekipe mjeri po kvalitetnom reagiranju na njih u narednim utakmicama. Velež je uradio upravo to i zaredao sa pobjedama između kojih se ubacio poraz u Banjaluci.

Činjenica je da su Rođeni na četvrtom mjestu, ali više nas može radovati napredak ekipe u odnosu na prošlu godinu. Velež je tada bio na 11 bodova poslije isto toliko kola i u donjem dijelu tabele. Desila se tada promjena trenera, atmosfera je bila loša, a velika većina tih bodova je osvojena na pozitivan šok dolaskom Dudića na klupu, ali i na nevjerovatnu podršku navijača. Rođeni su u ovoj sezoni uspjeli, pored tankog rostera, neke utakmice rutinski pobijediti na kojima bi u prijašnjim sezonama gubili bodove. Očigledan je stil igre i ideja koju ima Dudić tako da je Velež tvrd orah i ozbiljan konkurent za vrh tabele. Da li ćemo na kraju uspjeti dohvatiti neko europsko mjesto, ne znamo, ali činjenica je da ekipa konstantno napreduje i da je budućnost svjetla.

A novo kolo donosi opet Želju.

Ekipa Amara Osima je na trećem mjestu, sa dvije utakmice manje od Veleža i sa tri boda više. Najbolja su gostujuća ekipa sa četiri pobjede u isto toliko utakmica i sa prolaskom u četvrtfinale Kupa. Odbrana Želje je najbolja u ligi sa samo tri primljena gola. Velež ne smije ponoviti onu igru sa Grbavice i to je kristalno jasno. Vrlo vjerovatno će i sutra Osimova ideja biti da Rođenima prepusti loptu i da pokuša kontrama napraviti nešto u napadu. Svjestan je i on da Velež može biti strašno motiviran pa je lukavim rečenicama na pressu govorio o kvalitetu Rođenih i pomalo smirivao naboj derbija. Možda mu je u sjećanju posljednji duel u Mostaru kada su Rođeni dominirali utakmicom od prve minute i promašivali nemoguće pa se na kraju morali zadovoljiti samo sa bodom. Igra se i dalje vrti oko Semira Štilića, a u napadu je Ivan Lendrić uvijek spreman naći se pred golom na pravom mjesto i u pravo vrijeme.

Velež je konačno koliko-toliko kompletan. U tim se vraćaju Samir Zeljković i Brandao koji su od velike važnosti za igru Rođenih. Poslije pobjede u prethodnom kolu bez primljenog gola vrlo vjerovatno će odbrana ostati nepromijenjena. Ipak, Dudić nas je navikao na taktička iznenađenja tako da je nezahvalno prognozirati kako će Velež sutra izgledati. Jedno je sigurno, Rođeni su ozbiljna ekipa gladna uspjeha, a derbi utakmica je pravi način da se pobjedom to dokaže, ali i da se osvete za težak poraz sa Grbavice.

Avanti Velež!

Enej Bruck