Latest Posts

Novo dokazivanje

U prošloj je sezoni po dolasku na klupu Veleža Feđa Dudić uspio promijeniti ono što je sezonama i sezonama postala navika. Prvo su Rođeni uzeli tri boda u Zenici nakon nekoliko godina čekanja, pa smo poslije 20 i više godina pobijedili Željezničar na Grbavici i nakon pet godina čekanja dobili Zrinjski na našem stadionu. Jedan stadion je još ostao neosvojen, pa i u toj prethodnoj sezoni, a to je Pecara. U Širokom također imamo neugodnu tradiciju od samo jedne pobjede koja je ostvarena u kupu davne 2008. godine, a od kada se igra zajednička liga osvojen je samo jedan bod.

Velež je na posljednjem gostovanju bio vrlo blizu da u Mostar ponese barem bod, ali je opet nekako uspio izgubiti i to golom iz penala, kojeg je Široki postigao još u desetoj minuti. Rođeni su napadali, stvarali prilike, postigli gol – poništen zbog navodnog ofsajda – ali nije bilo sreće da se ostvari pozitivan rezultat.

Ovaj put je situacija pred gostovanje na Pecari drugačija. Zrinjski je nadigran na našem stadionu, a tri boda su dobro došla kako bi se smanjio pritisak na ekipu poslije prvog kola. Pobjeda u derbiju mnogo znači i za igrače, ali i za navijače. Međutim, Dudić ne smije dozvoliti da se igrači opuste. Opet je potrebna energija, želja i motivacija na visokom nivou, bez obzira što derbi utakmice emocionalno isprazne obje ekipe pa je naredna utakmica još teža nego što bi to realno bila u nekim drugim situacijama.

Dudić je pokazao da je dobar učenik i to može da nas raduje. Kroz postavku igre protiv Zrinjskog u neku ruku je priznao greške koje je napravio u prvom kolu, motivisao ekipu za derbi i Velež postavio onako kako je igrao i prošle sezone, a što je donosilo bodove i pobjede u nizu. To ne bi trebalo izostati ni danas. Posebno zato jer je Široki maksimalan poslije prva dva kola tako da su trenutno na vrhu tabele. Od posljednjeg susreta koji je odigran na pripremama ni Široki ni Velež nisu puno mijenjali ekipu. Upravo na toj utakmici je Velež izgledao puno bolje, organizovanije iako nije uspio postići gol. Rođeni će vrlo vjerovatno početi u sastavu kakav je bio i na derbiju, ali sa možda jednom ili dvije izmjene u veznom redu ovisno o planu igre i strategiji.

Sa druge strane Široki je iznenadio sve na početku sezone i ostvario dvije pobjede, protiv Tuzla Cityja na domaćem terenu i Olimpika u gostima. Široki je za razliku od prethodne sezone mnogo mijenjao. Najvažniji odlazak je onaj prvog strijelca Dražena Bagarića. Uz njega su otišli još neki bitni igrači poput Ivana Enina i Josipa Kvesića, a Široki se okrenuo mladim snagama. Tako je već u prva dva kola pažnju na sebe skrenuo veznjak Alen Jurilj sa dva postignuta gola na Otoci i sebe prometnuo u prvi plan. Ipak, najjače oružje Širokog je desna strana. Trener Toni Karačić koristi uvijek opasnog i iskusnog Dinu Ćorića na krilu, a na beku Branimira Cipetića koji je sigurno jedan od najkvalitetnijih igrača na toj poziciji u ligi. Zato Velež mora obratiti posebnu pažnju upravo na taj dvojac, jer će sigurno Karačić većinu napada usmjeriti na desnu stranu i pokušati iskoristiti slabiju defanzivnu igru Brandaa, ali i nedostatak pravog lijevog beka jer ni ovaj put u timu neće biti Slaviše Radovića.

Rođeni sutra moraju pokazati da pobjeda na derbiju nije trenutni bljesak i da se dobre partije mogu pružati u kontinuitetu. Pobjedom bi konačno prekinuli neugodnu tradiciju na Pecari, priključili se ekipama na vrhu tabele te se napunili sampouzdanjem, a navijači optimizmom za naredna iskušenja.

Avanti Velež!

Enej Bruck