Novi ciklus

Kada je Feđa Dudić došao na klupu Veleža klub je bio na dnu tabele, bez osvojenog boda u prva tri kola. Bio je to katastrofalan početak povratničke sezone u najviši rang i cijenu loših rezultata platio je Ibro Rahimić. Rođeni su izgledali potpuno nepripremljeni za nove izazove koji su bili mnogo ozbiljniji nego prije, a situaciju je dodatno usložnjavao loše odrađen prijelazni rok i zakašnjela odluka odgovornih ljudi na osvježavanje svlačionice sa kvalitetnim igračima koji će se uklopiti u prilično mladu ekipu Veleža. Također, niz poraza uzrokovao je narušenu atmosferu u ekipi koju je Dudić morao brzo popravljati što je mnogo teže uraditi nego u dužem vremenskom periodu koji novi treneri obično dobivaju pri dolasku u novu sredinu. Uz to dolazak Dudića i osvojen bod na debiju u Tuzli protiv Slobode značio je početak novog ciklusa u razvoju kluba.

Velež je iz sezone u sezonu izgledao sve bolje. Dudić je izvlačio maksimum iz ekipe, mijenjao je sisteme, rotirao igrače, postavljao ih na zanimljive pozicije, prilagođavao se protivniku ukoliko je to bilo potrebno, a Rođeni su na terenu odlično implementirali njegove ideje. Ponekada je i Dudić radio pogreške, nekada je previše razmišljao i u tom razmišljanju izgubio sebe i ekipu, ali je mnogo češće radio stvari na pravi način i bilo je sasvim jasno da postoji plan i ideja te stil igre, a to je jedan od glavnih ciljeva svakog trenera. Formacija i sastav u kojem će ekipa istrčati na teren nisu na prvom mjestu. Bitno je izgraditi tim, stvoriti sistem koji funkcioniše kao i prepoznatljiv stil koji će biti odraz vlastitog identiteta, a to je Dudić uspio.

Iako je na tom putu bilo problema i povremenih kriza dvije godine koje je Dudić proveo u Veležu ostati će zapisane kao najuspješnije u posljednjih nekoliko decenija. Velež je rastao zajedno sa trenerskim odrastanjem Dudića uz nevjerovatnu podršku klupskih strukutura i navijača što je rezultiralo sjajnim rezultatima, obaranjem klupskih rekorda te izlaskom u Evropu. Dojam je da je upravo taj evropski sjaj zaslijepio kako Dudića i ekipu tako i ostale strukture u klubu. U nekom trenutku na putu prema najvećem cilju Velež se zaustavio, prebacio u rikverc i veoma brzo krenuo prema nazad. Nakon niza loših rezultata i desetog mjesta na tabeli Dudić je vrhu kluba ponudio mandat na raspolaganje što je bila očekivana odluka.

Dva poraza od Zrinjskog u razmaku od mjesec dana, ukupno dva osvojena boda u dva duela protiv Rudara i Radnika te mršavih 13 bodova. Od ukupno 8 odigranih utakmica na domaćem terenu Velež je dobio samo dvije, posljednju prije skoro tri mjeseca. Jasno je da neke stvari ne funkcionišu na pravi način još od ispadanja iz Evrope, a kulminaralo je izdanjem u posljednjoj utakmici protiv Radnika koji ove sezone nije uspio pobijediti u gostima nijednu ekipu, do gostovanja u Mostaru.

Alarm za uzbunu je trebao biti upaljen nakon domaćeg poraza od Zrinjskog kada je Dudić javno izjavio da ne zna na koji način da motiviše ekipu i da je potrebna nova energija. No, ni nakon toga se ništa bitno nije promijenilo. Velež je otišao u Prijedor i dva puta gubio poklanjajući golove protivniku, a nakon utakmice su se redale izjave kako je eto ekipa pokazala karakter što je na kraju bila jedina pozitivna činjenica sa tog duela.

Međutim, činjenica jeste da Velež na terenu ne izgleda kao tim, a samim tim ni izdanja nisu na nivou prethodne sezone kada je upravo kolektivna igra bila najveći adut. Konstantne promjene u početnih jedanaest- Velež ni jednom u 15 kola nije izašao u istom sastavu-, rotiranje igrača sa jedne pozicije na drugu u nedostatku boljih rješenja te problemi u samoj sturkturi tima, problemi koji se konstantno ponavljaju u defanzivnoj tranziciji i branjenju prekida jasno pokazuju da neke stvari na terenu ne funkcionišu kao prije. Velež je trenutno treća najgora odbrana u ligi, čak pet golova je primio nakon standardnih situacija, odnosno prekida. Usporedimo li tu brojku sa prošlosezonskom od ukupno 30 primljenih golova u 33 kola očigledno je da Velež u defanzivi ima velikih problema jer skoro svaki udarac protivnika završi u mreži Crvenih. Uopšteno, Velež ima ogromne probleme i u defanzivnom, ali i ofanzivnom dijelu. Drugi najbolji napad u prošloj sezoni u ovoj ima veliku krizu i dojam je da, pored loše forme svih ofanzivnih igrača, protivnici imaju recept kako da zaustave Velež.

Odluka o ostanku Dudića u Veležu može biti dvosjekli mač za vrh kluba.

Evidentno je da Rođeni ne igraju na istom nivou kao prije četiri mjeseca i bezobrazno je prebaciti krivicu samo na Dudića. Da, on je radio pogreške i  one će se dešavat u budućnosti, a to je sasvim normalno u trenerskom odrastanju.Također, on mora opet pronaći energiju i motivaciju za rad u narednom periodu te realno sagledati situaciju i učiti iz svojih pogrešaka. Ako stvari u svlačionici ne funckionišu na pravi način i ako postoje nesuglasice on to mora iskomunicirati vrhu kluba te zaštiti sebe i svoj ugled. U slučaju da Dudić nije zadovoljan sa upravljanjem transfer politikom on treba upoznati vrh kluba kako bi zajedno pokušali pronaći rješenje. Ako je igra Veleža u velikoj mjeri pročitana on zajedno sa svojim pomoćnicima treba unijeti nove ideje i ugiravati nove mehanizme. Ukoliko Velež konstantno prima golove iz prekida takve situacije nisu više samo plod nedostatka koncentracije već neuigranosti ili je to posljedica slabe pripreme za utakmicu.

Dakle, Dudićev ostanak može biti početak novog ciklusa koji je Velež trebao otvoriti istu večer kada je poražen od Elfsborga. Ali isto tako taj ostanak neće značiti ništa ukoliko on zajedno sa svojim pomoćnicima nije potpuno uvjeren da može prokrenuti situaciju u kojoj se ekipa nalazi. Sa druge strane uprava je podrškom Dudiću pokazala da još uvijek vjeruje u njegov rad, a da bi se to u praksi i dokazalo klub se mora osnažiti kvalitetnim i stručnim ljudima, pogotovo u sportskom dijelu.

Velež konačno treba da okrene novi list i utakmica protiv Slobode je idealna prilika za to.

Svi segmenti treba da prihvate svoje pogreške, a vrh kluba mora definisati ambicije za budućnost te istovremeno odrediti kratkoročne i dugoročne ciljeve. Ako je Dudić pravi čovjek koji će Velež povesti u novi ciklus onda mu se moraju omogućiti svi potrebni uslovi kako bi ostvario uspješne rezultate, a ako vrh kluba nije spreman za to onda je ovaj ciklus završen i prije svog početka.

Enej Bruck