Latest Posts

Nova sezona novi san

Nakon 150 godina vraća se Premijer liga BiH. Dobro, nije prošlo baš toliko, ali skoro pola godine kako se ne igra fudbal definitivno nije malo i čini se kao vječnost. Možda smo svi pomalo i zaboravili kako je igrati utakmice za bodove, nakon dva mjeseca odigravanja prijateljskih i pripremanja za sezonu koja će biti definitivno jedna od zanimljivijih u posljednjih nekoliko godina.

Prvo kolo i otvaranje sezone se uvijek dočekuju na talasima nade i očekivanja. Takav slučaj je i sa nama, a odlični rezultati pred prekid prošle i evropske ambicije u novoj dodatno pojačavaju te osjećaje. Prošlogodišnji početak nije bio dobar- Štaviše, bio je katastrofalan. Nakon tri kola bili smo bez bodova. Promjena trenera i dolazak Feđe Dudića promijenile su situaciju i za nekoliko kola Velež je bio u sredini tabele.

Raspored nas ni ove godine nije pomazio. U prvih pet kola čak četiri su sa izravnim konkurentima za europska mjesta. Sezonu otvaramo na Grbavici sa starim rivalom. U posljednjem duelu prošle godine Rođeni su nadigrali Željezničar i protutnjali Sarajevom. Bila je to prva pobjeda na tom stadionu u poslijeratnom periodu, a Velež je odigrao jednu od najboljih utakmica u sezoni i sa dva gola oteo titulu jesenjeg šampiona iz ruku plavih.

Subotnji duel će biti posve drugačiji iz nekoliko razloga.

Prvi i najvažniji razlog jeste da će se sve utakmice u narednom periodu igrati pred praznim tribinama. Velež će biti i bez tri vrlo važna igrača iz svake linije. Kosta Manev i Nusmir Fajić više ne nose crveni dres, a Dino Hasanović zbog povrede propušta veći dio sezone. Zamjene za prvu dvojicu su već tu i vjerovatno će početi od prve minute na Grbavici. Još ne znamo da li će na pravi način Konstantin Chesmedjiev i Fejsal Mulić zamijeniti dvojac Manev-Fajić, ali prema onome što smo mogli vidjeti u pripremnom periodu sigurno imaju kvalitet, a da li će se uspjeti izboriti sa očekivanjima koji navijači imaju od njh vidjet ćemo na većem uzorku utakmica.

Pitanje je i ko će zamijeniti Hasanovića na mjestu defanzivnog veznog. U pripremnom periodu to su bili Samir Radovac i Melvin Osmić. Radovac je prema riječima Dudića odlično odradio pripreme, ali ipak on nije taj tip igrača, iako je sasvim sigrno da će biti u prvih 11. Možda će se i sistem prilagoditi novonastaloj situaciji, što nas ne bi iznenadilo budući da je Dudić pokazao da zna iz svake situacije izvući maksimum i prilagoditi ekipu tome. Najveći dobitak je Obren Cvijanović koji je najbolji strijelac ekipe poslije prijateljskih utakmica. Vratio se poslije teške povrede, fizički se spremio i sa nekoliko golova najavio da će biti velika opasnost za protivničke odbrane.

Željo je sa druge strane puno mijenjao. Neki standardni igrači su napustili klub, a neka pojačanja su već pokazala da će opravdati taj epitet. Glavna poluga je i dalje Semir Štilić, iako je on pod upitnikom za prvo kolo zbog povrede kao i Mladen Veselinović i Sedad Subašić. Utakmicu će propustiti dva vrlo važna veznjaka za ekipu Želje, Petar Bojo i Mehmed Alispahić. Najveća prijetnja bi mogao biti dvojac u napadu, Luka Juričić i Ivan Lendrić. Na prijateljskim utakmicama su pokazali dosta dobro razumijevanje i realizaciju. Željo bazira igru na ubačaje sa krila, a glavno oružje su im prekidi. Velež mora biti maksimalno koncentrisan i pokušati smanjiti broj faulova blizu svog gola, ali i izaći hrabro i iskoristiti svaku šansu jer bi jedan gol mogao odlučiti pobjednika.

To je to, nova sezona počinje. Ona donosi nove snove i nadu da će biti bolja od prethodnih. U našem slučaju, da ćemo ostvariti cilj i plasirati se u Europu. Ako i ne krene kako treba, Velež i navijači moraju pokazati ozbiljnost i zrelost da pruže podršku ekipi i da jedna utakmica na početku ne odlučuje sudbinu. Liga je maraton, a lopta čudna stvar. Nekada krene, nekada ne. Velež je na pravom putu i sigurno da će se pošten rad u posljednjih nekoliko mjeseci vratiti na pravi način.

Forza Velež!

Enej Bruck