Nova faza razvoja

Nakon skoro tri godine sjajnih rezultata, kontinuiranog napretka te nedavno g osvajanja trofeja Velež je započeo potragu za novim stručnim štabom budući da se dosadašnji preselio u Sarajevo. Jedini razlog koji je u javnosti za sada poznat jeste želja bivšeg trenera za promjenom sredine, iako su prema riječima rukovodstva oni bili spremni ispuniti većinu njegovih zahtjeva. Možda je odluka o odlasku bila donesena još i prije bilo kakvih pregovora, prije svega zbog činjenice da su se neke interne stvari u vezi kluba počele iznositi u javnost, u trenutku najvećeg uspjeha u posljednje tri decenije.

Velež je osvajač Kupa, ima pozitivnu atmosferu i zato se to treba iskoristiti jer vremena za odmor i razmišljanje o onome šta je moglo ili trebalo biti nema.

Fudbal je takav, često u isto vrijeme nepravedan i brutalan, i mnogo je lakše doći na vrh nego se održati na njemu. Ukoliko postoji neka zajednička nit koja povezuje sport i život onda je to činjenica da uspjeh donosi slavu, svjetla reflektora i ogromnu pažnju cjelokupne javnosti, a onda od vas ovisi kako ćete se postaviti u toj situaciji i stav u tim trenucima definira vas kao osobu. Mnogi upravo na toj stepenici naiđu na probleme jer samo jedan pogrešan korak može urušiti sav posao i trud kroz godine.

No, okrenimo se onome što Velež čeka u bliskoj budućnosti. Klub se nalazi na prekretnici i ovo je vrlo vjerovatno početak novog ciklusa u njegovom razvoju.

Naravno, izbor novog stručnog štaba je prvi i osnovni zadatak, ali vremena za to nema puno jer bi pripreme za novu sezonu trebale početi za 10-ak dana. Rođene očekuju nastupi u evropskim takmičenjima drugu godinu zaredom dok premijerligaška sezona počinje također polovinom jula što znači da će Crveni na početku opet igrati u žestokom ritmu sa dvije utakmice tokom sedmice. Zato je tu odluku odnosno izbor potrebno donijeti što prije kako bi se novi stručni štab mogao upoznati sa ekipom i ocijeniti njenu kvalitetu te kako bi se odredio tok priprema i protivnici u kontrolnim utakmicama koje su za Velež ovog ljeta veoma bitne. U smislu rezultata i ne toliko, ali su definitivno značajne u kontekstu upoznavanja s radom novog trenera i stvaranja hemije u svlačionici.

Nova osoba na tom mjestu će imati solidnu startnu poziciju, možda ne kao njen prethodnik, ali mnogo sigurniju nego u drugim ekipama u ligi. Velež će prema svemu sudeći ostati bez nekoliko igrača što će suziti rotaciju, neki su već napustili Mostar i sve ovo znači da će Crveni sasvim drugačije izgledati u narednoj sezoni.

Međutim, možda je ovo bio pravi trenutak da se napravi osvježenje u svlačionici i da se s novim, svježim snagama, kako na klupi tako i na terenu, krene u naredni period. Jedno novo lice je već stiglo te će Dženis Ćosić preuzeti ulogu tim menadžera što je veoma važan dolazak iz dva razloga. Prvi je da će Ćosić na toj poziciji skinuti određeni teret posla s drugih ljudi što bi trebalo utjecati na brže i kvalitetnije donošenje odluka ali i rezultirati poboljšanim procesom komunikacije između ekipe i rukovodstva. Drugi razlog jeste činjenica da je Ćosić već upoznat s okruženjem i radom u Veležu budući da je u jednom periodu radio kao voditelj omladinskog pogona, ali je prema riječima bivšeg trenera, učestvovao i u radu stručnog štaba s prvom ekipom.

U suštini, Ćosić odlično poznaje ligu i stanje u Veležu jer se ekipa od njegovog posljednjeg odlaska nije puno mijenjala te bi prema logici stvari on mogao biti od velike pomoći novom treneru u privikavanju na klub. Ono što je veoma bitno jeste da su gotovo svi važniji igrači vezani ugovorom i vjerovatno će ostati u Mostaru i dalje, a kako bi se kockice sklopile na pravi način Velež mora pogoditi s pojačanjima kojih bi ovo ljeto trebalo biti više nego prošle godine.

I jasno je da od odrađenog posla tokom narednog perioda ovisi daljni napredak.

Tokom prethodnih šest godina dogodile su se samo dvije promjene na klupi. Ibro Rahimić je vodio Rođene kroz drugi rang takmičenja i nakon tri sezone Velež je uspio izboriti plasman u Premijer ligu što je bila prva faza izgradnje. I sa izborom njegovog nasljednika rukovodstvo kluba nije pogriješilo nego je nastavljeno razvijanje u skladu sa dostupnim sredstvima, Crveni su u povratničkoj sezoni osigurali ostanak da bi u naredne dvije izborili plasman u evropska takmičenja i osvojili trofej. Kontinuitet je donio rezultat, a povjerenje u rad stručnog štaba je bilo ogromno čak i onda kada stvari nisu išle u željenom pravcu. Postojao je jasan plan kojeg je klub slijedio i to je na kraju donijelo uspjeh.

Do dolaska ovog rukovodstva treneri su se konstantno mijenjali, igrači su odlazili i dolazili u ogromnom broju, prekidale su se skupštine, direktori su napuštali klub, u upravu su ulazile osobe sumnjivog morala i karaktera, na stadionu su se kada bi navijači pokrenuli poneku akciju obavljali radovi, ali sve je to bilo rezultat improvizacije, nedostatka dugoročnog plana, a mnogo važnije, izostanka ključnog cilja i ambicije Veleža.

Danas je situacija dosta drugačija budući da postoji sistem i uspjesi Rođenih su posljedica kontinuiteta u prilično nestabilnom društvu, on je dokaz da su dugoročni plan i racionalno ulaganje pravi put. No, ukoliko se želi održati trenutno stanje i borba za vrh iz godine u godinu onda se sa izborom nasljednika ne smije pogriješiti. Velež je podigao ljestvicu i ne smije dozvoliti stagnaciju ili nazadovanje, ne u trenutku kada ostvaruje historijske rezultate.