Latest Posts

Next stop: Tuzla

Poslije tri vezane pobjede u narednom kolu Rođeni već danas gostuju na Tušnju ekipi Tuzla City. Pravi ispit protiv ozbiljne ekipe, sa širokim i bogatim igračkim kadrom, ali ipak sa nekim problemima. Naravno, probleme ima svaka ekipa, ali sada je na Veležu da to iskoristi, a to u ovako izjednačenoj ligi najčešće zavisi od pristupa, voljnog momenta i koncentracije.

Utakmica u jesenjem dijelu protiv istog ovog protivnika bila je jedna od najboljih od kad je Feđa Dudić sjeo na klupu. Ustvari, može se slobodno reći da je poslije nje skepticizam prema Dudiću definitivno prestao, a Velež zaigrao mnogo bolje. Iako smo nezasluženo gubili na poluvremenu, preokretom sa dva gola i napadačkom igrom ostvarena je pobjeda, a navijačima vraćena vjera da ova sezona možda i nije izgubljena.

Međutim, da danas fudbal i navijači ne budu na prvom mjestu pobrinuo se Nogometni savez Bosne i Hercegovine s terminom. Utakmica se igra u petak u 14:30. Kada se u većini liga protestuje i ukida igranje petkom ili ponedjeljkom navečer, savez je već drugi put ove sezone našu utakmicu odredio za petak. I to ne navečer – stadion Tušanj ima reflektore – nego u vrijeme kada većina zaposlenih ljudi odrađuje posljednji radni dan u sedmici. Fudbal se igra zbog navijača i nikakve izlike kao što su one da je taj termin postavljen zbog televizije ne vrijede. Football without fans is nothing napisaše jednom navijači u Engleskoj i bilo bi dobro kada bi se tom parolom vodili oni koji donose ovakve besmislene odluke.

Ono što se kod Tuzle Ciityja promijenilo od utakmice u Mostaru iz septembra prošle godine jeste šef stručnog štaba. Elvir Baljić je poznato ime u bosanskohercegovačkoj javnosti, čovjek koji u svom igračkom CV ima poznate svjetske klubove. Međutim, u kratkoj i tek započetoj trenerskoj karijeri ekipa iz Tuzle mu je najozbljniji test. Dojam je da nije mnogo toga mijenjao u timu. Sistem je ostao isti, ali nastavlja se nekonstantnost u rezultatima. Od devet utakmica pod trenerskom palicom Baljića Tuzla je dobila četiri. Sve četiri su bile na domaćem terenu i to protiv ekipa koje su na tabeli ispod njih i u borbi za za opstanak najjačem rangu.

Prelazni rok su, rekli bismo, odradili kao i inače. Bilo je puno odlazaka, ali i dolazaka nekih poznatih imena poput Arežine, Maksimovića, Kulovića… Kod ovog tima već duži vremenski period očigledan je problem u stvaranju hemije, organizacije među igračima za razliku od većine drugih ekipa kod kojih su problemi materijalne prirode.

Na startu proljetnog dijela sezone poraženi su na Koševu i to s uvjerljivih 6:2. Vjerovatno ćete misliti da sam lud, ali rezultat je mogao biti potpuno drugačiji. Prvih 30 minuta prošlo je u dominaciji Građana, postigli su jedan gol, a imali su prilike i za još. No, crveni karton je totalno promijenio tok utakmice, a iskusna ekipa Sarajeva je počela igrati i brojili su do šest.

Odbrana Tuzle nije na visokom nivou i tu treba tražiti priliku. Primili su čak 28 golova i po tome su peta najgora odbrana lige. Napad predovodi Vojo Ubiparip, jedan od najboljih napadača lige. Sjećamo se svi koliko mu je malo bilo dovoljno za gol i u Mostaru. Iz prethodnih utakmica vidiljivo je da se igra bazira na brzim krilima koji traže ulaze kroz centralni dio odbrane, a Filip Arežina ima slobodu u igri i ulogu playmakera. Izostanci Mirze Hasanovića, Badr Bađija i Adisa Hadžanovića ne bi se trebali osjetit jer imaju dovoljnu širinu u kadru.

Ali, nešto se i mi pitamo.

Izostanak Fajića će sigurno promijeniti taktičke zamisli i plan igre za ovo gostovanje. Da li ćemo početi sa triom u napadu Ovčina-Brandao-Cvijanović ili će Feđa Dudić ipak krenuti malo zatvorenije sa igračem više u sredini terena? Dokazao je nekoliko puta da, posebno na gostovanjima,s zna secirati slabe tačke i čekati grešku protivnika, ali i mijenjati formaciju u toku utakmice kada je igra u krizi. Što se tiče odbrane, ona mora biti na nivou svih 90 minuta. Mnogo opasniji protivnik od prošlog koji zna iskoristiti i malo prostora koji ostane slobodan. Slijediti ono što je prikazano i u Bijeljini i na Grbavici kada smo bez primljenog gola osvojili tri boda. Šansu treba tražiti na desnoj strani Tuzle ako Ajdin Nukić ponovo bude igrao na poziciji desnog beka. Baljić ga je prekomandovao sa krila i čini se da se nije uspio snaći. Trebat će nam inspiracija Omara Pršeša ili Ede Vehabovića i dubinski pasovi za Guzu ili Ovčinu kako bi napali ne baš tako brze stopere Tuzle. U prilog nam ide i tradicija, u međusobno odigranih šest utakmica dobili smo čak četiri. Nek tako bude i sutra.

Forza Velež!

Enej Bruck