Latest Posts

Nastavi niz

Prilika za nešto više?

Da li možemo produžiti niz bez poraza na pet utakmica? Da li možemo sačuvati mrežu peti put zaredom?

Ova pitanja smo sigurno svi postavljali sebi u ovoj sedmici pripremajući se za još jednu važnu utakmicu. Poslije prošlog kola i boda od blata u Tuzli, ovaj put je protivnik također prentendent za mjesta koja vode u evropska takmičenja, a možda – mada su šanse drastično smanjili porazom od Sarajeva – i titulu. Zato će nam i u nedjelju biti potrebna maksimalna koncentracija, greške svedene na minimum i ipak malo otvoreniji pristup za razliku od Tuzle. Jedna stvar je sigurna. Pobijediti neće biti nimalo lako. Posebno imajući u vidu smjenu trenera Branislava Krunića.

Njega će zamijeniti poznato lice u bosanskohercegovačkom fudbalu Vlado Jagodić. On je u već u nekoliko navrata sjedio na klupi Borca, sa kojim ima, između ostalog, i osvojenu titulu prvaka Bosne i Hercegovine iz 2011. godine. Dosta dobro poznaje prilike u našem fudbalu, ligu, ali i okolinu u kojoj će u narednom periodu raditi.

Smjena Krunića se desila nakon izrazito lošeg starta proljetnog dijela prvenstva. Poslije dobrih partija na jesen i zimskog prelaznog roka u kojem su vrlo jaka imena pojačala tim očekivao se napad na titulu prvaka. Međutim, to se nije desilo. Ekipa je izgubila hemiju i ostala u nekom raskoraku. Ispuštena pobjeda protiv Širokog u drugom poluvremenu, poraz od Sarajeva i ispadanje iz kupa od Željezničara značili su samo jedno. Krunić nije uspio izvući maksimum, a po riječima ljudi iz Borca lakše je promijeniti trenera nego 10 igrača. Čini se da u klubu slijede ono nepisano pravilo da trenerska smjena donosi pozitivan šok na igrače i njihovu reakciju dok šansa za titulu objektivno još postoji.

Ekipa Borca spada u najkvalitetnije, ali i najiskusnije u ligi. Glavni igrač i neko oko koga se sve vrti jeste igrač sa bogatom karijerom Stojan Vranješ. U prvom dijelu sezone bio je nezasutavljiv. To smo se uvjerili i na utakmici odigranoj u septembru u Banjaluci kada smo poraženi 3:1. Vranješ je postigao dva gola, a to je bila možda i naša najslabija utakmica na gostovanjima ove sezone. Trener Feđa Dudić je tada krenuo sa rombom u sredini terena i u prvom poluvremenu je to izgledalo veoma dobro. Ipak, u nastavku utakmice nismo dobro odgovorili na promjenu sistema Borca i greškama u odbrani upisali poraz. Krunić je praktikovao igru koja se bazirala na brzim krilima i lucidnosti Vranješa. Vjerovatno će tako biti i u subotu jer Jagodić neće imati puno vremena za velike promjene. Krilne pozicije zauzimaju Goran Zakarić i Marko Mirić, a napad predvodi iskusni Saša Kajkut. On i Vranješ su u velikoj mjeri oslobođeni od odbrambenih zadataka i trošenja u fazi odbrane. Za razliku od prošlog kola i utakmice protiv Sarajeva u tim se vraća važan igrač, stoper Marko Jovanović. Sigurno će on vratiti stablinost u ekipu, a opasan je i na skoku kod prekida. To smo osjetili i na svojoj koži, jer je upravo Jovanović bio strijelac drugog gola u prvom duelu u Banjaluci. U sastavu ovaj put neće biti veznjak Vladan Danilović, izuzetno bitan kotač u povezivanju linija, kao ni prvi golman tima Mladen Lučić.

Važno je spomenuti podatak da je u nastavku prvenstva Borac primio zajedno sa kup utakmicom šest golova. Od toga čak pet u drugom poluvremenu. Utisak je da ekipa fizički možda nije na nivou na kojem bi trebala biti, a usljed toga dolazi i do pada koncentracije i grešaka koje rezultiraju golovima.

Dobro, ali šta je sa nama?

Bez Seida Behrama, ali u tim se vraća Nusmir Fajić. Bilo je očito da nam je falio u Tuzli i da nismo izgledali u napadu tako dobro kao u prijašnjim utakmicama. Bit će veoma zanimljivo kako će se Dudić postaviti od početka i kako će uopšte izgledati sastav. Da li će nastaviti sa istom formacijom i i sistemom kao u prva dva kola ili će pokušati iznenaditi protivnika sa nekim promjenama? Valja istaknuti i da smo imali devet dana odmora od posljednje odigrane utakmice. Što se tiče Borca, oni su imali obavezu u kupu u toku sedmice, i dosta stariju ekipu od nas. Hoćemo li iskoristiti tu prednost? Pobjedom prilazimo na četiri boda od Borca i četvrtog mjesta koje vodi u Europu. Stidljivo ćemo spomenuti tu Europu, a nakon ovog kola ko zna… Puno pitanja, a odgovore ćemo dobiti u nedjelju.

Tradicija u Mostaru je na našoj strani, pa nek se tako nastavi i dalje. Svi na stadion.

Forza Velež!

Enej Bruck