Latest Posts

Nagazna mina

Kada je posljednji put Radnik gostovao u Mostaru, Velež je bio u ozbiljnim problemima i pobjeda je bila imperativ za tada novog trenera Feđu Dudića i ekipu. Posebno zato što su Rođeni kolo prije toga izgubili nakon preokreta na Koševu. Situacija nije bila nimalo dobra, kao ni atmosfera u i oko ekipe. Da se stvari dodatno zakomplikuju uslijedio je poraz od Semberaca na domaćem terenu i Velež je zapao u još dublju krizu. Radnik je minimalno slavio, čekao je i dočekao jednu priliku i realizirao je. To ne znači da pobjedu nisu zaslužili, ali su Rođeni bili krivi sami sebi. Cijelu utakmicu su odigrali u kontra ritmu i u drugom poluvremenu se totalno izgubili sa terena.

No, tokom te sezone je Dudić posložio kockice i ovu utakmicu Velež dočekuje u sasvim drugačijem raspoloženju. Mnogo boljem, što je ipak najvažnije.

Nakon pobjede u Doboj Kaknju ekipa i Dudić, ali i navijači sigurno lakše dišu. Popravio se dojam nakon loše predstave na Otoci i uhvaćen zamah za sljedeće izazove. Ekipa je pružila maksimalnu ozbiljnost i za to je na kraju nagrađena. Takav pristup ponoviti i protiv Radnika, jer je poznato da je upravo taj tim nekoliko puta odnosio bodove iz Mostara kada to niko nije očekivao i kada je Velež bio favorit.

Velež je posljednju pobjedu protiv Radnika na svom terenu zabilježio prije šest godina. Naravno, bilo je tu kratko izbivanje Rođenih iz Premijer lige, ali taj podatak se ne smije zanemariti. Baš kao ni onaj da je Radnik u zadnje dvije utakmice u Mostaru odnio šest bodova i da u njima nisu primili gol, a postigli su čak tri. Vrlo vjerovatno će i u sutrašnjoj utakmici doći sa cijem da prije svega zaštite svoj gol. Trener Slavko Petrović gaji taj stil igre i Rođeni će se morati potruditi da probiju bunker Radnika. Podatak da protivnik u ovoj sezoni ima samo jedan poraz u gostima dokazuje da Sembercima više odgovaraju gostujući tereni i utakmice u kojima se od njih ne očekuje da igraju otvoreno. Zato Velež mora biti motiviran, koncentriran i ozbiljan kako bi se osvojila tri vrlo važna boda.

Radnik će biti bez nekoliko bitnih igrača koji propuštaju ovo gostovanje. Prije svih, nedostajat će mozak ekipe Velibor Đurić, kao i prošlogodišnji najbolji asistent Mahir Karić. Neće biti ni standardnog veziste Nedima Mekića i Ermina Huseinbašića koji je došao kao pojačanje pred ovu sezonu. U napadu će sve zavisiti od Vladimira Bradonjića, trenutno najboljeg igrača Radnika. Navedeni izostanci će se sasvim sigurno osjetiti i Velež to mora iskoristiti.

Dudić će na raspolaganju konačno imati Brandaa bez kojeg su Rođeni u napadu izgledali pomalo bezidejno. On donosi dodatnu dimenziju ofanzivi, a četiri asistencije u prvih nekoliko kola to i dokazuju. U tim se vraća i Mehmed Ćosić, ali će Velež nekoliko mjeseci biti bez stopera Konstantina Cheshmedjieva. Baš na toj poziciji Velež ima dosta problema, a pitanje je ko će zauzeti njegovo mjesto. U Doboj Kaknju je to bio Muharem Čivić koji je pružio sasvim solidnu partiju u paru sa Farukom Bihorcem. Velež mora od početka krenuti ofanzivno i pokušati postići gol što ranije kako bi smanjio pritisak u nastavku utakmice, a to je protiv defanzivnih ekipa kakav je Radnik najbolje rješenje. Uz to, ovo će mnogima biti savršena prilika za dokazivanje – u subotu su predstavljena dva nova igrača, navodno će do ponedjeljka biti predstavljeni još neki i ako je jedna stvar sigurna, onda je to da se pojačava konkurencija u ekipi. A u takvim uslovima svi bi trebali motiviraniji jer im je ovo prilika da pokažu da svojim doprinosom ekipi i trenerovoj ideji zaslužuju mjesto među jedanaest.

Sa pobjedom bi Velež uhvatio priključak za vrhom tabele i pored svih problema i povreda sa igračkim kadrom. Međutim, to neće biti nimalo lagan posao. Dudić je već nekoliko puta dokazao da zna izvući maksimum iz onoga što mu je dostupno. Vjerujemo da će tako biti i sutra.

Avanti Velež!

Enej Bruck