Latest Posts

Na putu do početka

Period pripremnih utakmica uvijek sa sobom donosi pomiješane osjećaje. Sa jedne strane je to prosto veselje što ćemo imati priliku gledati naš klub nakon nekoliko mjeseci pauze, ali i očekivanje da se svaka utakmica odigra kao da je prvenstvena i da su pobjede pod moranjem. Naravno, da bi se izgradio pobjednički mentalitet potrebne su pobjede, ali u pripremnom periodu to je ostavljeno sa strane. Ne kao nebitno, već kao treći ili četvrti cilj na tim utakmicama.

Na prvom mjestu je fizička i psihološka priprema ekipe kako bi ona spremna dočekala sve izazove na početku prvenstva i svoju kondiciju podigla na optimalan nivo. Onda slijedi upoznavanje sa loptom, kombinatorika, ponavljanje akcija i mehanizama u igri koji će pomoći igračima da se na pravi način naviknu na moguće situacije u utakmicama, a zajedno sa tim i postepeno uigravanje i sužavanje izbora igrača koji će konkurisati za prvih 11. Također, greške koje se uoče na takvim utakmicama pomažu u korigovanju i njihovom ispravljanju, što je dugoročno mnogo važnije od rezultata. Ne smijemo zaboraviti ni ostvarene pobjede sa prošlogodišnjih ljetnih priprema, ali ni ono što je uslijedilo na početku Premijer lige. Rođeni su bili iscrpljeni, nemotivirani, a stekao se dojam da su jednostavno izgorili u želji da se dokažu svima i prije utakmica koje nose bodove.

Velež je na pola puta do prvog kola i utakmice na Grbavici i zato je potrebno tempirati formu kako bi se spremno dočekao početak prvenstva.

Na četiri utakmice u ovom periodu pokazao je da ne odustaje od tvrde i čvrste igre, sa ciljem brzog vraćanje izgubljene lopte u svoj posjed, ali i onemogućavanja lakog iznošenja lopte protivnika, pa su njihovi golmani po nekoliko puta bili bez ideje, a lopte završavale na tribinama. Nakon posljednje utakmice protiv Širokog Brijega, pojavila su se pitanja oko slabe realizacije. Jedna utakmica ne može biti mjerilo, ali Rođeni su napravili pet, šest izglednih šansi, a to treba da raduje. Golovi će doći, kao protiv Tuzla City kada je Velež tri puta pogađao mrežu. Pripremni period je težak, igrači tek treba da uđu u formu i zato utakmice nisu lagane. Realizacija će se uvježbavati u narednom periodu, ali je izuzetno bitno da Velež ima ideju kako doći do gola.

Dva pojačanja koja su stigla nagovjestila su i pokazala razlog njihovog dovođenja. Stoper Konstantin Chesmedzyev bi trebao biti zamjena za sunarodnjaka Kostu Maneva. Utisak je da još nije potpuno fizički spreman, ali mogao bi se odlično uklopiti u ekipu jer Feđa Dudić traži od svojih stopera da učestvuju i organizuju igru. Konstantin ima dobru pas igru, ali potrebno je vrijeme kako bi upoznao saigrače i njihove kretnje te da neke greške kojih je bilo protiv Širokog ispravi. Novi napadač Fejsal Mulić je već zabilježio prvi gol u crvenom dresu, za 3:0 protiv Tuzle. Da li će biti dostojna zamjena za Nusmira Fajića još je rano govoriti, ali vidljivo je da je i usprkos svojoj visini dosta pokretan, a igrom leđima bi trebao oslobađati prostor za brza krila, ali i distribuirati loptu na jednu ili drugu stranu. Uz to, pokazao je da ima jak udarac, a to je i dokazao kada je udarcem iz slobodnjaka sa oko 30 metara natjerao golmana na fantastičnu odbranu.

Ono što bi mogao biti veliki udarac za Rođene je povreda motora ekipe Dine Hasanovića. Pisali smo kako je on izuzetno važan za ekipu jer u svojoj igri ima kvalitete koje drugi vezni igrači nemaju. Svojom borbom i požrtvovanošću najbolje oslikava duh ekipe. Pitanje je da li će se tražiti njegova zamjena na tržištu ili će se nekim novim kombinacijama pokušati nadomjestiti njegovo odsustvo. Velež je u veznoj liniji dosta dobro pokriven, ali i Samir Zeljković kao neko ko bi mogao nadomjestiti Hasanovića izlazi iz teške povrede koljena i pauze od nekoliko mjeseci. Protiv Širokog je Samir Radovac zauzeo mjesto ispred defanzivne linije i pokazao da bi u rombu mogao pružati kvalitetne partije poput ove u Tomislavgradu.

Još dvije sedmice nas dijele do prvog kola i derbija protiv Željezničara. Nekoliko nedoumica postoji, ali je najvažnije da su Rođeni imali dobar pristup i zalaganje u svakoj utakmici, a to će biti vrlo važno u premijerligaškoj borbi za bodove. Ostalo je još pola puta koji treba maksimalno iskoristiti, posebno kada se pogleda raspored i paklenih prvih pet kola, a odličan početak bi stvorio pozitivnu atmosferu i dokazao da europske ambicije nisu bez osnova.

Enej Bruck

(foto: FB FK Velež Mostar)