Latest Posts

Koliko je važan Dino Hasanović

Kada je u 14. minuti prijateljske utakmice protiv Tuzle City, Dino Hasanović izašao iz igre misli trenera Feđe Dudića, saigrača i navijača bile su više usmjerene na vijest o težini povrede nego na rezultat i igru u toj utakmici. Velež je zasluženo pobijedio, ali ostao je gorak okus, posebno nakon što se saznalo kako će Hasanović van terena biti nekoliko mjeseci i kako će propustiti veći dio sezone. Doživio je jednu od najčešćih povreda koljena u sportu, a to je ruptura prednjih križnih ligamenata i poslije takve povrede oporavak je jako dug i kompliciran.

Hasanović je motor Rođenih, neko za koga ne sumnjate da će u svakoj utakmici dati svoj maksimum. Zna to i Dudić, koji u izjavama nakon utakmice nije mogao sakriti razočaranost i ogorčenost potezom protivničkog igrača i povredom Hasanovića. Da situacija bude teža, Samir Zeljković kao sličan tip igrača također izlazi iz teške povrede koljena i odsustva od preko pet mjeseci i pitanje je da li se smije odmah ubaciti u vatru. Dudić će morati tražiti nove kombinacije i improvizirati sa nekim drugim opcijama na poziciji defanzivnog veznog.

No, budući da je ovo priča o Hasanoviću i njegovom utjecaju na igru Veleža, prikazat ćemo podatke iz prethodne sezone koji na pravi način pokazuju koliko on doprinosi igri Rođenih, posebno u odbrambenim zadacima.

Velež je bez Hasanovića započeo povratničku sezonu u Premijer ligi. U prvom kolu u Mostaru na utakmici protiv Mladosti DK nije dobio ni minute, a Rođeni su dobili šamar u lice već na početku jer je sezona otvorena porazom od 1:3. Iako je Velež dominirao, stvarao prilike, tri kontre ekipe Mladosti završile su sa tri gola u mreži Slaviše Bogdanovića. Bilo je očigledno da fali neko ko će čuvati leđa ostalim veznim igračima kada oni odu prema naprijed, ali i neko ko će zaustavljati protivnika u kontri ili odrađivati prljav posao za ekipu.

Već od sljedećeg utakmice se ustalio u prvih 11, sve do sedmog kola kada je pratio utakmicu i poraz protiv Radnika iz Bijeljine sa tribina zbog tri žuta kartona i suspenzije. Upravo ta utakmica je bila jedna od najlošijih pod trenerskom palicom Dudića. Velež je izgledao bezidejno, jurišao je bezglavo naprijed, a u defanzivi ostavljao ogroman prostor brzim igračima Radnika što su oni i iskoristili. Zatim je još jednom preskočio utakmicu zbog tri žuta kartona u 15 kolu. Bio je to mršavi remi protiv Slobode u Mostaru baš kada se Velež probudio i zaredao nekoliko odličnih rezultata. Posljednju utakmicu je propustio zbog povrede, a Rođeni su poraženi od Sarajeva u Mostaru.

Iz svega navedenog nameće se zaključak da kada ne igra Hasanović, Velež ne pobjeđuje, što možda i na najbolji način oslikava njegovu važnost. Velež je na 1,72 poena na 18 utakmica koje je Hasanović odigrao, a sa tri poraza i remijem bez njegovog učešća u utakmici.

Na grafu ispod prikazana je tabela ekipa koje imaju najviše defanzivnih duela, osvojenih duela, startova na loptu i presječenih lopti.

Velež je u svim tim kategorijama među najboljim ekipama što nije ni čudno obzirom da je promijenjen mentalitet ekipe, ali i način igre. Rođeni su agresivni, posebno po izgubljenoj lopti, a u defanzivi igraju čvrsto i ne dopuštaju da protivnici na lagan način dolaze do prilika za golove. Samo 23 primljena gola u prošloj sezoni i peta najbolja odbrana lige dodatno pojačavaju utisak da Velež danas igra tvrdo i da zna kada treba usporiti tempo i odigrati na rezultat. U tome zasigurno najviše svojim stilom igre pomaže Hasanović koji ima postotak od skoro 60% osvojenih duela, 102 presječene lopte i čak 81 napravljen faul. Kao defanzivni vezni ima mnogo više zadataka i odgovornosti kada se igra u sistemu 4-4-2, ali sa rombom u sredini terena. Taj sistem najviše ovisi i veća je naglašenost na igračima sredine terena kao što su defanzivni i prednji vezni igrači.

Ono što je još zanimljvije jeste činjenica da je Velež najbolja ekipa u ligi po vraćanju izgubljene lopte u svoj posjed . Od toga je najviše lopti osvojeno na na svojoj trećini terena čak 48%, u drugoj trećini taj iznos je 40%, a u posljednjoj 12%. To i nije čudno, dodamo li da su Rođeni polovinu vremena proveli u formaciji 4-2-3-1 sa dva defanzivno orijentisana vezna igrača, Hasanovićem i Zeljkovićem. U tom sistemu ta dva vezna igrača su srce ekipe i pokrivaju najveći dio terena. Zajedno sa stoperima organizuju igru i određuju tempo igre, a posao im je donekle olakšan jer ih je dvojica, te tako bolje mogu pokrivati protivničke napadače, posebno kada oni ulaze u međuprostor, između stopera i veznih igrača kako bi primili loptu i neometani napravili opasnost u završnici.

Također, Hasanović ima još jednu bitnu karakteristiku koja pomaže ekipi, ali i treneru u implementiranju njegovih ideja na terenu, a to je agresivnost i energija. Zato je Dudić u pravu kada kaže da “… Dino Hasanović puno nedostaje, vidjeli ste i danas da nam fali ta njegova energija u igri, fali pogotovo kada igramo romb, fali taj njegov pritisak…“ To dokazuje i podatak da je Velež najbolja ekipa kada su u pitanju ofanzivni i defanzivni dueli. On donosi kvalitet koji ostali veznjaci Rođenih nemaju i zato je uloga koju tako odlično on obavlja teško zamjenjiva u postojećem kadru. Ulazi u čak 29.69 duela po utakmici, sa postotkom od oko 48% što je najviše od svih ostalih igrača sa njegove pozicije.

Na tabeli ispod možemo primijetiti koliko Hasanović dobro radi ono što od se od njega i pozicije koju igra očekuje. Kada ga usporedimo sa ostalim igračima iz drugih ekipa koji su više od 20% utakmica odigrali na istoj poziciji, brojke koje se odnose na defanzivne duele, napravljenje i pretrpljene faulove sa sigurnošću ga možemo uvrstiti u top tri defanzivna vezna igrača.

Na osnovu svega prikazanog možemo definitivno reći kako je gubitak Hasanovića veliki udarac za Rođene.

Baš onda kada se očekivalo da će i on podignuti igru na još veći nivo –nakon prve sezone u crvenom dresu- desila se užasna povreda i udarac za ekipu, ali i ambicije koje su ove godine vrlo visoke. No, ako se nešto pozitivni može izvući iz ove situacije to je fajterski duh Hasanovića i nema sumnje da će se pokušati vratiti i prije vremena i opet biti motor Rođenih. Da li će se neko iz postojećeg kadra uspjeti nametnuti kao zamjena ili će se morati dovesti zamjena su pitanja koja će se postavljati u narednom periodu. Početak prvenstva je sve bliže, ali ima dovoljno vremena za uigravanje novih kombinacija.

Enej Bruck