Latest Posts

Koliko je Evropa umorila Rođene

Velež je od početka priprema za novu sezonu odigrao nekoliko prijateljskih utakmica, a u posljednjih mjesec i pol dana odigrao je ukupno deset mečeva što znači da su Rođeni često i po dva puta u sedmici izlazili na teren igrajući evropsko takmičenje, a onda i Premijer ligu. Prvu evropsku utakmicu Velež je odigrao osmog jula i od tada su Rođeni odmarali punih sedam dana samo dva puta. I to nakon domaće pobjede protiv Colerainea pa do utakmice u Sjevernoj Irskoj, a onda i poslije pobjede protiv AEK-a pa do gostovanja u Atini jer je derbi protiv Zrinjskog, koji je trebao biti odigran između dvomeča sa Grcima, odgođen.

Između utakmica u Konferencijskoj ligi i dalekih putovanja, emotivnog pražnjenja nakon velikih pobjeda Rođeni su u Premijer ligi odigrali četiri kola i zabilježili samo jednu pobjedu, na otvaranju sezone protiv Posušja. Velež je izgubio dvije utakmice, obje na domaćem terenu što se nije dogodilo u cijeloj prošloj sezoni jer su Crveni bili jedna od rijetkih ekipa koja je završila prvenstvo bez poraza na svom terenu. Trenutni pogled na tabelu ne izgleda najbolje. Velež drži sedmo mjesto sa četiri osvojena boda i trenutno zaostaje devet bodova za prvom Slobodom.

Koliko je ovaj loš start uvjetovan igranjem evropskih utakmica i da li je on, ipak, očekivan najbolje će pokazat brojke ekipa koji su u prethodnim sezonama igrali na dva fronta.

Činjenica da je Velež ekipa koja je najduže ostala u Evropi od svih drugih bosanskohercegovačkih predstavnika ne smije se zanemariti i ona je itekako bitna kada se analiziraju prethodne sezone. U ovoj, prosjek osvojenih bodova u prvih pet kola Borca, Sarajeva i Širokog Brijega iznosi 5,5 što je mnogo manje nego prethodne godine kada je prosjek bio 7,75 bodova, no, uslijed pandemije se u evropskim takmičenjima prošle sezone igrala samo jedna utakmica tako da se ekipe koje su ispale u prvom ili drugom pretkolu nisu fizički potrošile kao inače. Uz to, početak evropskih takmičenja za naše klubove bio je početak septembra, a prvo kolo Premijer lige je odigrano početkom augusta, što je drugačije nego inače, budući da je liga redovito počinjala nakon prvog ili drugog pretkola evropskih takmičenja. Zato nam prošla godine neće pokazati mnogo, ali hoće godina prije nje, odnosno „korona“ sezona 2019/20 koja će kasnije biti prekinuta nakon 22 kola.

U toj sezoni bh. predstavnici bili su Sarajevo, Zrinjski, Široki Brijeg i Radnik. U prvih pet kola Premijer lige ukupan prosjek osvojenih bodova te četiri ekipe iznosio je 5,25 što je malo manje u odnosu na ovu sezonu. No, tada su tri ekipe odgodile po jednu utakmicu, dok su ove sezone samo Velež i Borac odgodili jedan meč. Dvije ekipe su tada dogurale do trećeg pretkola, a to su Sarajevo i Zrinjski. Obje ekipe su provele mjesec dana u žestokom ritmu pošto je prvo kolo Premijer lige odigrano na isti datum kao i ove godine.

Sarajevo je iz četiri odigrane utakmice zabilježilo 10 bodova, a u toj sezoni su imali samo tri poraza u 22 kola. Sa druge strane, Zrinjski je zabilježio samo četiri boda iz pet kola, odnosno četiri budući da su odgodili jednu utakmicu. No, bodove su gubili u utakmicama sa direktnim konkurentima za vrh, Sarajevom i Željezničarom, protiv Tuzla C. su osvojili bod, a jedinu pobjedu ostvarili su u derbiju protiv Veleža. U Europi je Zrinjski imao sličan put kao i Velež ove godine. Lagano su prošli Akademiju Pandev nakon čega su napravili veliko iznenađenje prolaskom Utrechta da bi u trećem pretkolu ispali od švedskog Malmöa. Očigledno je da se Zrinjski mučio sa vraćanjem u premijerligaški mode i odigravanjem utakmica bez toiko potrebnog odmora i to sa dosta širim i kvalitetnijim kadrom od trenutnog Veležovog.

Također, u sezoni 2017/18 desilo se da jedna ekipa u pet odigranih kola osvoji samo četiri boda. Iako je Sarajevo odigralo samo prvo pretkolo, odnosno dvije utakmice budući da su ispali od moldavske Zarije Bălti, zabilježilo je samo jednu pobjedu i to protiv Čelika u Zenici te jedan neriješeni rezultat na gostovanju kod Mladosti. Ono što je zanimljivo jeste da su sva tri poraza zablježena na domaćem terenu i redom su Zrinjski, Željo i GOŠK nosili tri boda sa Koševa. No, dojam je da je Sarajevo tada bilo u mnogo većim problemima od krize rezultata i igre. U razmaku od mjesec dana su se promijenila čak tri trenera, a velikih promjena je bilo i u rukovodstvu.


Kada se analizira posljednjih šest sezona, samo su klubovi u sezoni 2019/20 zabilježili manje bodova nego klubovi koji su ove godine nastupali u evropskim takmičenjima što navodi na zaključak da liga nije na istom nivou kvaliteta kao što je to bila prethodnih sezona, a u prilog tome idu i rezultati klubova u Evropi pa je tako ove sezone samo Velež dogurao dalje od drugog pretkola. Široki Brijeg i Sarajevo su iznenađujuće ispali u prvom pretkolu, a Borac u drugom, iako je imao lakši zadatak od Veleža budući da je igrao protiv Linfielda iz Sjeverne Irske. Naravno, kada se govori o rezultatima i stanju u Premijer ligi u obzir treba uzeti činjenicu da Borac i Velež imaju utakmicu manje u odnosu na dvije tuzlanske ekipe na vrhu tabele.

Što se tiče Rođenih, ovo je jedan od najlošijih početaka sezone u bodovnom smislu. Manji broj bodova u prvih pet utakmica premijer lige Velež je imao u sezoni 2008/09 osvojivši samo jedan bod, ali su na kraju završili 12 te u sezoni 2015/16 kada su Rođeni imali tri boda nakon pet kola i do kraja sezone su ostvarili samo dvije pobjede što nije bilo dovoljno za ostanak u ligi.

Međutim, postoji više razloga za lošiji start Veleža ove sezone. Prvi i najveći svakako jesu evropske utakmice, a zajedno s tim umor i nedostatak svježine. Također, zaštitni znak Rođenih prošle je sezone bila nevjerovatna energija tokom utakmica što je bila osnova za igru koju je Velež prikazivao. To je na početku ove sezone izostalo što je sasvim očekivano ako se uzme u obzir broj odigranih utakmica u kratkom vremenskom intervalu. Uz to, Velež nije dovoljno proširio svoj igrački kadar, a to je trebao biti glavni zadatak u pripremanju planova za ovu sezonu jer Velež više nije nikome iznenađenje i ne može igrati na tu kartu. Svaki protivnik je svjestan kvaliteta, ali i mana u defanzivnom dijelu koje nastoje kazniti, a stekao se dojam da Velež te mane tokom ovoga ljeta nije ispravio tako da ima velikih problema po izgubljenoj lopti i sa defanzivnom tranizicijom kao i problema sa realizacijom budući da je u desetak utakmica opalio više od 100 lopti na gol protivnika, 40-ak u okvir i postigao samo 13. Kada sve te faktore realno sagledamo ova četiri boda su maksimum koji se mogao izvući u trenutnoj situaciji.

Sada je bitno iskorisiti sedam dana odmora do utakmice protiv Širokog te se mentalno i fizički pokušati vratiti u pravi ritam što je neophodno jer Velež u narednom periodu čeka jako težak raspored, a bodovno već zaostaje za vrhom.

Enej Bruck