Latest Posts

Dudićev rukopis

Bez obzira što prijateljske utakmice nisu mjerilo i što je Velež ovo izgubio tako da je bila iole bitnija utakmica, pričalo bi se o nesreći, maleru i pravoj maloj tragediji, svi oni kojima je Velež pri srcu mogu biti sretni. Velež ima ono što je u fudbalu najbitnije – igru.

Velež ima igru jer ima možda i ponajboljeg trenera od rata na ovamo, Feđu Dudića. Dudiću to priznanje neće niko dati, ali više ideje, smislenosti u igri, modernih segmenata, Rođeni odavno nisu imali.

Vidi se to u kristalno jasno u iznošenju lopte, u fazi igre kad se vezni (Hasanović), vrati u zadnju liniju, a bekovi iskoče naprijed. Taj manevar zvan “salida lavolpiana” po njegovom izumitelju Ricardu la Volpeu, dovoljan je da Dudića gledamo u drugom svjetlu.

Kad uz tu taktičnu minijaturu vidite da trener stavi Čivića na stopera, da ima čovjeka kojim želi voditi igru iz zadnje linije, kad vidite da ga motivira da dugim i poludugim loptama izbacuje po pola protivničke ekipe, vi u crvenom dresu vidite natruhe Boatenga ili Bonuccija i u jednoj sparnoj junskoj noći na Grbavici sjetite se da postoji juego de posicion.

Velež, bar ako je suditi prema ovom trenutku, lošije stoji na igračkom planu i utakmice će se gubiti na pojedinačni igračkim greškama, na najslabijim karikama, ali tu neće biti mjesta za preveliko zamjeranje i gubljenje živaca. Tako je kako, u takvoj smo situaciji i to treba prihvatiti.

Pandemija koronavirusa možda je i dobro došla klubovima kojima novac ne pada s neba i koji će gledati kako da izvuku maksimum iz onog što imamo. Vjerujem da je ovaj Dudićev Velež jedna takva ekipa.

Prava je šteta što više nema Fajića i Maneva, s njima bi ova ekipa s Feđom na klupi bila siguran putnik u Evropu, a večeras na Grbavici bi razbila Želju. Fajić bi zabio nešto od onih prilika i poluprilika koje su ostale nedorečene, a s Manevom se ne bi primila tri gola, nema šanse.

Ali Velež je na dobrom putu i najviše utakmica će igrati iznad svog realnog igračkog dosega, maksimizirajući ono što mu može dati ova grupa igrača, stručni štab i uprava.

Dobro je.

Mehmet Sch.