Latest Posts

Borba i Velež

„Strast povezana sa tehnikom je najbolja stvar koju donosi fudbal“ opisivao je Jürgen Klopp sezonu u kojoj je Liverpool jurišao na titulu i dodao: „Dati sve od sebe ne garantuje da ćeš dobiti sve. To je samo jedina naša šansa da nešto dobijemo.“

A jučer je Velež protiv Sarajeva dao sve, igrači su se bacali na glavu, beskompromisno ulazili u duele, ali uz to, Rođeni su igrali lopte. I pored izostanaka nekih važnih igrača i smanjenje rotacije, igrači su na terenu uložili više od realnih mogućnosti i zaslužili da odnesu minimalnu, ali veliku pobjedu protiv aktuelnog šampiona. Uz borbu za svaku loptu i lijepu igru bilo je potrebno malo sreće, koja u ovakvoj utakmici uvijek ode na stranu onoga ko je pokazao više želje. Kvaliteta tu ne igra presudnu ulogu. Bitno je ne odustati kada je teško – kao što je to bilo poslije Olimpika– i vjerovati da će pošten rad biti nagrađen onda kada se to najmanje očekuje. Zaista su samo najveći optimisti vjerovali da Velež može napraviti probleme objektivno kvalitetnijoj ekipi tako da je općeniti zaključak pred utakmicu bio onaj poznati, samo da se ne izgubi.

Međutim, Rođeni su još jednom pokazali da im uloga autsajdera odgovara. I baš kada je većina mislila da su dva remija u nizu upropastila snove o evropskim takmičenjima i da je izgubljena još jedna sezona, Velež uzvraća udarac i pobjedom dolazi na treće mjesto. Ipak, mnogo više od pobjede raduje činjenica da je Velež odigrao spektakularno prvo poluvrijeme i pokazao da se ova generacija Rođenih ne želi predati prije posljednjeg kola.

Feđa Dudić je bio primoran, možda više nego ikada prije, kombinovati i smišljati rješenja za probleme sa izostancima. Tako je Haris Ovčina upao na mjesto desnog beka umjesto rovitog Mehmeda Ćosića, kartoniranog Denisa Zvonića je zamijenio Konstantin Cheshmedjiev, a Obrena Cvijanovića na desnom krilu mijenjao je Edo Vehabović. Možda malo čudno, s obzirom da je Vehabović po prirodi ofanzivni vezista, ali u nedostatku boljih opcija bio je potreban neko ko će sačuvati loptu, odigrati pas i okupirati lijevog beka Sarajeva i na taj način otvarati prostor za prodore Ovčine iz drugog plana. Kada to nije moglo proći, Samir Radovac i Nemanja Anđušić su brzo prenosili na lijevu stranu do Brandaa i Daria Ferreyre koji bi potom probali iskoristiti defanzivni nedostatak Fanima i igrati dva na jedan protiv Mirka Oremuša.

Velež je tokom prvih 45 minuta konstantno vršio pressing na defanzivce Sarajeva, pa je u nekim trenucima bilo šest ili sedam igrača na polovini Sarajlija. Upravo na taj način Rođeni su došli u najbolju priliku kada je Vehabović šutao malo pored gola. Vrlo vjerovatno svjestan problema koje ima u defanzivi, Dudić se odlučio da proba zadržati loptu što je duže moguće, ali u svakom trenutku je postojao očigledan plan kako Velež želi doći do gola. Naravno, u dominaciji Rođenih je pomoglo i to što se Sarajevo nije najbolje snašlo na visoki intenzitet koji je nametnuo Velež. Gol Anđušića u posljednjim minutama prvog dijela je bio nagrada za ono što su Rođeni pokazali u tih 45 minuta.

Dojam je da se Velež u nastavku nije povukao samo zbog rezultata. Vrlo je teško izdržati u visokom ritmu kakav je Velež imao svih 90 minuta utakmice. Pogotovo zato što se i protivnik dobro prilagodio, ali i zbog široke i kvalitetno popunjene klupe. Sarajevu su izmjene donijele stabilnost u veznom redu, koju nisu imali u prvom poluvremenu, ali i više igrača u zadnjoj trećini pa su tako na kraju imali sedam ofanzivno orijenisanih igrača. Rođeni se tu nisu dobro snašli, a kvalitetom oskudna klupa Dudiću nije dala mnogo izbora. Pokušao je poduplati bekove sa Omarom Pršešom i Ćosićem te do kraja utakmice odigrati u nekom 4-5-1 sistemu i sa vrlo malo izleta prema naprijed. Kako se bližio kraj susreta, sigurno su bila još svježa sjećanja iz prethodnog kola i primljenog gola u posljednjoj sekundi, ali jučer su Rođeni imali sreću na svojoj strani i uspjeli, uprkos brojnim problemima, osvojiti tri boda.

“Imaš veće samopouzdanje kada savladaš Sarajevo. Velika tri boda. Evo sve je gore u jedan-dva boda. Sada idu međusobni dueli. Tako kao što Sarajevo očekuje borba za prvaka, tako i nas očekuje borba za Evropu izjavio je Dudić poslije utakmice i jasno naglasio koliko je ova pobjeda bitan korak prema naprijed u ostvarivanju cilja ove sezone. Nakon krize u igri, Rođeni su jučer odigrali najbolje poluvrijeme u sezoni. U nastavku je to bilo izrazito defanzivno, ali nije ništa neobično za situaciju u kakvoj se Velež nalazi.

Rođeni su dali sve od sebe, iskoristili šansu, a to je bio temelj da dobiju ono što žele.

Enej Bruck

Foto: Bljesak.info