Latest Posts

Bez kalkulacija

Burna sedmica pred utakmicu protiv Mladosti polako prolazi, a samo bi pobjeda u Doboj Kaknju smirila pomalo narušenu atmosferu među igračima i navijačima. Duel na Otoci se ne smije zaboraviti, nego treba poslužiti kao primjer za naredne izazove kako se slične stvari u budućnosti ne bi ponavljale. Nakon tog poraza –koji je došao od posljednje ekipe u ligi- subota donosi opet protivnika koji je od početka sezone u grčevitoj borbi za opstanak.

Ekipa Mladosti je vrlo loše krenula u sezonu zbog izostanka priprema jer su skoro svi igrači prebolovali koronavirus. Rezultat toga je bio i ubjedljiv poraz u prvom kolu od 6:0 na gostovanju kod Borca. Vjerovatno je upravo taj poraz utjecao da se tada nedovoljno kvalitetna ekipa pojača nekim novim igračima koji su već zauzeli svoje pozicije u timu. Da nevolja nikada ne dolazi sama dokazao je i trener Fahrudin Šolbić koji je nakon šestice u mreži podnio ostavku i napustio kormilo ekipe poslije samo jedne utakmice. Njega je privremeno mijenjao pomoćnik Elvedin Beganović da bi od prošlog kola trenersko mjesto zauzeo Nemanja Miljanović.

Mladost je ipak i pored nezgodne situacije u kojoj se našla već na početku sezone uspjela sakupiti sedam bodova i trenutno čvrsto drži deveto mjesto. Tih sedam bodova dobija još više na značaju kada se pogleda da su Kakanjci dobili Željezničar na Grbavici te protiv Sarajeva izuvkli veliki bod. Druga pobjeda je došla protiv Olimpika u pretprošlom kolu u utakmici koja je vrijedila šest bodova. Poraz od Zrinjskog u prethodnom kolu ne smije zavarati Velež. Mladost je odigrala solidno u skladu sa svojim mogućnostima te su opet pokazali da su podigli formu i da je novi trener donio pozitivan šok.

Konce igre i dalje vuče kapiten Amer Hiroš, koji je dobio potpunu slobodu u igri. On je bio strijelac jedinog gola u pobjedi protiv Olimpika i zajedno sa mladim Nedimom Hadžićem vuče Mladost izvan zone ispadanja. Upravo je Hadžić bio i jedini strijelac za Kakanjce u prijateljskoj utakmici protiv Rođenih u julu ove godine. Tada je Velež zabio pet golova i odigrao vrlo dobru utakmicu. Glavna mana Miljanovićeve ekipe je zadnja linija koja je i najgora u ligi sa 18 primljenih golova. Očigledno je da nema dovoljno kvaliteta u odbrani i to je nešto što Velež mora iskoristiti.

No, Rođeni se muče u napadu i imaju vrlo slabe procente realizacije u odnosu na broj stvorenih prilika. Ni odbrana nije na nivou prošlosezonske tako da Velež ima probleme na oba kraja terena, ali i izvan njega.

Situacija sa Brandaom i njegovim poruduženjem ugovora još nije riješena i on će propustiti sutrašnju utakmicu, drugu u nizu. Također, u tim neće biti ni Mehmeda Ćosića zbog tri žuta kartona. Ćosić je izuzetno bitan u fazi napada jer ima dosta veliku moć ponavljanja, ubacivanja iz drugog plana i stvaranja viška na tom dijelu terena. Vjerovatno će na njegovo mjesto upasti Dario Ferreyra koji je ipak malo defanzivniji od Ćosića.

Mnogo je pitanja i nedoumica oko toga kako će Velež izgledati i da li će Feđa Dudić uspjetiti vratiti Rođene na pobjednički kolosjek. Jedno je sigurno, Velež ne smije opet izgledati nemotivisano i bezvoljno kao na Otoci. Rođeni moraju dokazati da je to bio samo loš dan i nešto što se više neće ponavljati. Najbolji odgovor na poljuljano povjerenje u tim je pobjeda protiv Mladosti i prekid niza od tri utakmice bez pobjede.

Avanti Velež!

Enej Bruck