Produkt sistema

Sistem se, između ostalog, definira kao cjelina ili skup elemenata koji su funkcionalno povezani. Svaki pojedinac zna u svakom trenutku koji su njegovi zadaci da bi se ostvario zajednički cilj. Njega karakterišu pravila ili propisi kojima se uređuje neko područje. U ovom slučaju su to plan i ideja trenera, odnosno njegovo razumijevanje fudbala pa onda i sistem koji nastoji uigrati. Igrači to nastoje implementirati na terenu, a u pravilu skoro svaki dobro posložen sistem igre izbaci jednog pojedinca u prvi plan.

A Velež je ove sezone s napadačkim fudbalom dobio 11 golova Obrena Cvijanovića, koji je trenutno i prvi strijelac lige.

Feđa Dudić je od dolaska na klupu Rođenih i prve utakmice na kojoj je vodio Velež pokazao da će gajiti upravo napadački stil, što je ove godine za razliku od prethodne kada je glavni cilj bio ostanak očigledno. Period prilagodbe na Mostar i klub je prošao, imao je sasvim dovoljno vremena da se upozna sa igračima i da procijeni njihove kvalitete. No, prvi susret sa novim trenerom Cvijanović je obavio negdje izvan zelenog terena. Cvijanović se teško povrijedio na generalnoj probi pred prvu sezonu u Premijer ligi, pa je tako propustio polovinu prvenstva, a na prvom treningu nakon povrede dočekao ga je novi trener, novi sistem rada i novo dokazivanje. Baš kao i kada je dolazio u Velež koji je tada pod vodstvom Ibre Rahimića imao cilj da se vrati u prvi rang.

Rahimić je pored ostvarenog cilja, nekih velikih pobjeda i ljubavi koju je pokazao prema klubu ostavio još nešto značajno. Igrače koji su i danas okosnica ekipe i koji još uvijek napreduju. Rahimić je znao prilikom dolaska na klupu šta hoće i na koji način želi to ostvariti. U nekoliko navrata je naglašavao da preferira raditi sa mlađim i nedokazanim igračima koji će se pod njegovim budnim okom postepeno razvijati. Vrlo vjerovatno se na takav potez dovođenja igrača odlučio jer je i sam, za vrijeme igračke karijere, na sličan način došao u Velež.

Taj sistem dolaska mladih momaka je Veležu tada donio velike rezultate i učinio ga ekipom koja igra najljepši fudbal u bivšoj državi. Zato ne čudi da se upravo on odlučio na isti način napraviti nešto neobično u današnje vrijeme i izaći iz komforne zone i uobičajenih pravila dovođenja isluženih igrača bez motivacije. Cvijanović je odgovarao takvom sistemu. Sa 24 godine i dosta dobrom sezonom iza sebe u dresu Zvijezde iz Gradačca trebao je biti neko ko će podignuti igru Rođenih na veću razinu, moderno krilo koje ima odlične kretnje i završnicu. Sa četiri gola u prvoj sezoni i oscilacijama u svojoj igri nije ispunio očekivanja. No, Rahimić nije odustao od njega i to mu je Cvijanović polako počeo vraćati sve do nesretne povrede.

Dojam je da je dolazak Dudića otključao Cvijanovića, pogotovo u ovoj sezoni kada je on konačno potpuno zdrav i spreman.

Dudić igru bazira na posjedu jer u sredini terena ima igrače sa dobrim pregledom igre koji onda pronalaze krila ili bekove koji se ubacuju iza leđa protivničkih odbrana. Upravo taj sistem najviše odgovara Cvijanoviću. On voli igrati licem prema golu i konstantno dolaziti u završnicu, pa se može reći da je on postao ispušni ventil Rođenih. Neko ko će čekati svoju šansu, tražiti prostor okomitim ulaskom kroz srce odbrane i savršeno prepoznati koju kretnju treba napraviti i u kojem trenutku. Zato i ne čudi da je većinu golova postigao sa desne strane i unutar šesnesterca. Cvijanović se tu najbolje snalazi i zato Rođeni imaju cilj dovesti njega u takve situacije. Dudić to dobro zna pa je ove sezone odlučio iskoristiti najveću kvalitetu Cvijanovića, a to je kretnja u napadu i završnica pred golom protivnika.Uostalom, 11 golova i prvo mjesto na listi strijelaca dovoljno ilustruje činjenicu da je Cvijanović eksplodirao i da je prvo ime Rođenih u sezoni.

Činjenica je da Cvijanović trenutno igra u životnoj formi. Svojim golovima je pokazao da je uz kvalitet igrač potreban i pravi plan igre u kojem će se oni najbolje osjećati. A s tim će sigurno doći i rezultati. Veležu je sistem donio i otključao Cvijanovića. Poziv u reprezentaciju je najbolja nagrada za njega, ali i za svakog pojedinca koji je učestvovao u dovođenju, radu sa njim i inkoporiranju njega u tim na pravi način.

Jednostavno, Cvijanović i Velež su funkcionalna cjelina.

Enej Bruck