Pravi izbor ili ne

Prošlu sezonu je Velež završio sa 12 poraza, skoro polovinu u utakmicama protiv klubova koji su na kraju sezonu završili u donjem dijelu tabele. Taj broj izgubljenih utakmica je bio jedan od najvećih u posljednih pet sezona i vrlo vjerovatno bi sezona bila ocijenjena neuspješnom da Crveni na kraju nisu osvojili Kup. U šest utakmica protiv Radnika i Rudara, koji su na kraju ispali u niži rang, Velež je zabilježio samo jednu pobjedu. No, u prethodnoj sezoni negativni rezultati su opravdavani činjenicom da je klub igrao Evropu na početku prvenstva, da je prijelazni rok loše odrađen i da su Rođeni nekoliko mjeseci igrali pred praznim tribinama.

Međutim, tada su navijači imali povjerenje i vjeru u klub, držeći se zajedno iz prkosa prema onima koji su imali za cilj srušiti pozitivnu priču koju je Velež gradio od 2016. godine.

Dva mjeseca su prošla otkako je Amar Osim izabran za novog trenera Veleža i on je, prema najavama, trebao nastaviti ondje gdje je stao njegov prethodnik. Poslije velikih uspjeha u prethodne tri godine i osvajanja Kupa klub se našao u problemu. Bilo je potrebno u kratkom periodu izabrati pravu opciju, od desetine kandidata činjenica jeste da je Osim iza sebe imao rezultate u svakoj sredini u kojoj je radio.

I kada se u obzir uzme ono što je osvajao, pogotovo u Premijer ligi, onda je jasno da se rukovodstvo Veleža fokusiralo, prije svega, na šampionske titule i rezultate koje je ostvario, a malo manje na njegovu filozofiju igre, stil, mogućnost prilagodbe na novu sredinu i ono najvažnije ekipu koja ga je dočekala.

Nakon četiri utakmice u okviru Premijer lige i dvije u Evropi rezultati su ispod očekivanog nivoa. Velež je ispao od malteškog Hamruna, a u prvenstvu je osvojio dva boda u utakmicama protiv objektivno slabijih ekipa kao što su Posušje, Leotar i Igman. Remi u zaostalom meču s Igmanom produžio je krizu te dodatno zakomplicirao odnos između klupskog okruženja i Osima. Međutim, mnogo je razloga zašto Rođeni imaju problema na početku nove sezone i zašto stvari ne idu prema planu.

Činjenica je da se klub našao u nezavidnoj situaciji nakon završetka prethodne sezone budući da je jedan od najuspješnijih trenera u historiji Veleža na iznenađenje mnogih donio odluku da napusti Mostar. To je bio udarac kako za rukovodstvo, ekipu, tako i za navijače i taj potez je poremetio pripreme za novu sezonu. Cijeli stručni štab je napustio klub što je značilo da će ekipi biti potrebno dosta vremena kako bi se priviknuli na nove metode rada, ali i drugačiju filozofiju Osima i njegovih pomoćnika.

I nakon tri godine, nekoliko stotina odrađenih treninga i 12 pripremnih ciklusa pod kontrolom prethodnika, igračima ali i trenerima je potrebno postepeno prilagođavanje na potpuno novi sistem i uvjete. Navijači i svi okupljeni oko kluba moraju shvatiti da je ovo tranzicijska sezona i da će vrijeme, povjerenje u ekipu i strpljenje biti glavni faktori koji će utjecati na uspjeh.

Stekao se dojam je da se nakon ispadanja iz Evrope stvorila negativna atmosfera i pritisak koji nikada u prošlosti nije donio ništa dobro baš kao i sada kada se počelo glasnije govoriti o prekidanju saradnje s Osimom.

Velež od polovine juna na trenira na svom terenu niti je moguće odigravanje utakmica u Mostaru, na stadionu na kojem Rođeni uz pomoć publike ulažu i više od maksimuma. I to je problem pogotovo za izvođenje normalnog trenažnog procesa budući da su trenutno Crveni bez svoje kuće uz konstantni prelazak sa jednog terena na drugi i igranje mečeva na zamjenskom stadionu. Uz to, Osim na raspolaganju već duži vremenski period nema Harisa Ovčinu koji je jedan od najboljih bočnih igrača u ligi, Samir Radovac kao motor ekipe i jedan od najboljih veznjaka zbog povrede nije odigrao posljednje tri utakmice, a jedno od najvećih pojačanja u ljetnom prijelaznom roku Emir Halilović također ima problema s povredom te ni on nije dostupan stručno štabu.

U Trebinju je težu povredu doživio mladi Adin Bajrić, a kada se u obzir uzme da je Arman Džanković zbog povrede propustio skoro mjesec dana dolazimo do zaključka da Osim trenutno ima velikih problema u sastavljanju ekipe i da se na izvođenje zaključka te ocjenu njegovog rada treba sačekati. Naravno, postoje problemi u igri, neki principi ne funkcioniraju onako kako bi trebali, Velež je četiri pogotka primio na identičan način i dojam je da Rođeni u nekim trenucima nemaju dobru strukturu.

Ipak, klub sebi ne smije dopustiti da upadne u zamku projmene trenera isključivo radi neke promjene. Potrebno je u obzir uzeti sve relevantne statističke podatke, analizirati eventualne greške i istovremeno ih ispravljati, ali je sasvim jasno da šest odigranih zvaničnih utakmica i pet osvojenih bodova nije katastrofalan učinak.

Međutim, ono što je najpotrebnije za Velež jeste da navijači postanu svjesni situacije, da se Osimu i ekipi ukaže povjerenje jer je počeo potpuno novi ciklus kojem je potrebno vremena jer uspjeh ne dolazi preko noći.

Piše: Enej Bruck

Foto: Facebook FK VELEŽ MOSTAR/Dino Đonko